Προσοχή! Βρέθηκε καρκινογόνoς ουσία σε φάρμακα κατά της υπέρτασης

Προσοχή! Βρέθηκε καρκινογόνoς ουσία σε φάρμακα κατά της υπέρτασης

Την ανάκληση παρτίδων φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν την δραστική α' ύλη Valsartan (βαλσαρτάνη), παραγωγής του κινεζικού εργοστασίου ZHEJIANG HUAHAI PHARMACEUTICAL CO.LTD διέταξαν στις αρχές Ιουλίου οι ευρωπαϊκές αρχές ανάμεσα τους και ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). O λόγος είναι ότι ανιχνεύτηκε η πρόσμιξη N-Nitrosodimethylamine (NDMA) στη δραστική ουσία Valsartan, η οποία θεωρείται πιθανός καρκινογόνος παράγοντας.

Στη Γερμανία εκτιμάται ότι μόνο το 2017 περίπου 900.000 ασθενείς πήραν αντιυπερτασικά φάρμακα, τα οποία εμπεριέχουν την επικίνδυνη αυτή πρόσμιξη. Την είδηση δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα Tagesspiegel. O Ευγένιος Μπάιτς, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία των Ασθενών κάνει λόγο για εγκληματικές πρακτικές των φαρμακοβιομηχανιών και καλεί την πολιτική ηγεσία να παρέμβει.

Το 2017 περίπου εννέα εκατομμύρια φαρμακευτικά προϊόντα που περιείχαν την δραστική α’ ύλη Valsartan συνταγογραφήθηκαν, όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζαμπίνε Βάις και «επειδή το 40% των σκευασμάτων ανακλήθηκε εκτιμάται ότι περίπου 900.000 ασθενείς έχουν πάρει αυτά τα φάρμακα».

Απαιτούνται εντατικότεροι και πιο εμβριθείς έλεγχοι

Ωστόσο σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία». Οι Πράσινοι πάντως επικρίνουν στο κοινοβούλιο τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το θέμα οι αρμόδιες αρχές. Η Κόρντουλα Σουλτς Άσε, ειδική σε θέματα υγείας από το κόμμα των Πρασίνων τονίζει πως η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δεν αρκεί μια και η πρόσμιξη στα παρασκευάσματα γίνεται εδώ και έξι χρόνια και δεν μπορούν να αποτιμηθούν μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι.

Ο φαρμακολόγος Γκερντ Γκλέσκε από τη Βρέμη επισημαίνει ότι ο νομοθέτης θα πρέπει να ζητά πιο εμβριθείς ελέγχους από τους παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων καθώς και ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει, κατά τη διενέργεια διαγωνισμών, να ζητούν περισσότερα πιστοποιητικά ποιότητας και ελέγχων.

O Ευγένιος Μπάιτς, πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία των Ασθενών τονίζει από την πλευρά του ότι «οι εγκληματικές πρακτικές με τα ιατρικά παρασκευάσματα αυξάνονται και παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στη Γερμανία. Παρόλα αυτά λείπουν οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα πρέπει να αναλάβουν δράση».

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν στους ασθενείς αλλαγή των φαρμάκων, ωστόσο οι ασθενείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αλλάξουν ή να διακόψουν τα φάρμακα μόνοι τους. Πάντοτε κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, στη Γερμανία 20 έως 30 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από υπέρταση.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα