Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Πέντε φυσικοί τρόποι για αναγέννηση μαλλιών

Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Πέντε φυσικοί τρόποι για αναγέννηση μαλλιών

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για να κάνετε τα μαλλιά σας να ξαναβγούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιστημονική έρευνα για την υποστήριξη αυτών των μεθόδων δεν είναι πάντα εκτεταμένη.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την τριχόπτωση και την φαλάκρα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί φυσική αναγέννηση μαλλιών. Είναι συχνά δύσκολο να διαχωριστεί η πραγματικότητα από την μυθοπλασία.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τι λειτουργεί και τι δεν λειτουργεί στην αναγέννηση μαλλιών ενάντια στην τριχόπτωση και την φαλάκρα.

Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υπάρχει μια σειρά από διορθωτικά μέτρα και τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως:

Φροντίδα μαλλιών

Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις σχετικά με το αν η φροντίδα των μαλλιών συμβάλλει στην τριχόπτωση και την αναγέννηση μαλλιών.

Για παράδειγμα, το συχνό λούσιμο δεν προκαλεί τριχόπτωση. Το πιστολάκι για το στέγνωμα, όμως, μπορεί να προκαλέσει απώλεια τριχών, επειδή μπορεί να βλάψει, να κάψει, ή να αφυδατώσει πολύ τα μαλλιά. Ωστόσο, αυτά τα μαλλιά, αν και ταλαιπωρημένα, θα αναπτυχθούν ξανά.

Η βαφή μαλλιών είναι μια άλλη αιτία προσωρινής απώλειας τριχών. Οι περισσότερες βαφές περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά.

Το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Επίσης, μερικά χτενίσματα, όπως οι σφιχτές κοτσίδες και η αλογοουρά, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, επειδή υπάρχει υπερβολικό τράβηγμα στα μαλλιά.

Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως το τζελ, το μους, ή το σπρέι μαλλιών, δεν προκαλούν τριχόπτωση.

Μασάζ

Μια μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία έδειξε ότι το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής θα μπορούσε να αυξήσει το πάχος της τρίχας Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη έκαναν τακτικά μασάζ για περίοδο 6 μηνών και ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών δεν βελτιώθηκε, το πάχος βελτιώθηκε σημαντικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί με αυξημένη ροή αίματος και άμεση διέγερση των κυττάρων.

Διατροφή

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να επηρεαστεί από ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών. Αλλά οι ακριβείς δεσμοί μεταξύ διατροφής και τριχόπτωσης είναι περίπλοκοι.

  • Σίδηρος: Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια στον κόσμο και είναι γνωστή αιτία της τριχόπτωσης. Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου. Το ίδιο και οι βίγκαν, οι χορτοφάγοι και τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως η κοιλιοκάκη. Σε μια μελέτη σε ποντίκια, η αναστροφή της έλλειψης σιδήρου οδήγησε στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας.
  • Ψευδάργυρος: Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει άμεση σχέση με τα εύθραυστα μαλλιά και τα αυξανόμενα επίπεδα ψευδαργύρου οδηγούν επίσης στην αναγέννηση των μαλλιών. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα συμπληρώματα ψευδαργύρου βοηθούν τα άτομα χωρίς διαγνωσμένη ανεπάρκεια ψευδαργύρου.
  • Λιπαρά οξέα: Μια ανεπάρκεια στα βασικά λιπαρά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής και τα φρύδια.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει έλλειψη έρευνας σχετικά με το ρόλο των συμπληρωμάτων σε αυτό τον τομέα. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν τα συμπληρώματα θα αποτρέψουν την τριχόπτωση και την φαλάκρα σε άτομα που δεν έχουν ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά.

Μάλιστα, η υπερβολική συμπλήρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και το σελήνιο, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

  • Στρες

Φαίνεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ ανάμεσα στο στρες και την τριχόπτωση. Ομοίως, ένα «σοκ» στο σύστημα, όπως το φυσικό ή συναισθηματικό τραύμα, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σοκ για τους θύλακες των τριχών και μπορεί να σταματήσουν να αναπτύσσονται.

Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Σπιτικές λύσεις

Κόκκινο τζίνσενγκ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση του κόκκινου ginseng, που μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα, έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη των τριχών. Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό είναι ασαφές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται στην έμμεση διέγερση των θυλάκων των τριχών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν από τη λήψη τυχόν συμπληρωμάτων, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα αλληλεπιδράσουν με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ή υπάρχουσες παθήσεις.

Λιπαρό οξύ

Το ω-6 λιπαρό οξύ αραχιδονικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι προάγει την ανάπτυξη των τριχών συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της παραγωγής των τριχοθυλακίων.

Έλαιο από γεράνι

Η χρήση του βελτιώνει σημαντικά την ανάπτυξη των τριχών και μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση. Αναμίξτε μερικές σταγόνες σε ένα σαμπουάν ή μαλακτικό.

Καρυδέλαιο

Το έλαιο καρύδας χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των κατεστραμμένων μαλλιών διαφόρων τύπων. Μειώνει σημαντικά την απώλεια πρωτεΐνης τόσο στις κατεστραμμένες όσο και στις μη κατεστραμμένες τρίχες. Αυτό το πετυχαίνει επειδή μπορεί να διεισδύσει στον άξονα των μαλλιών.

Το καρυδέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο πριν, όσο και μετά το λούσιμο.

Έλαιο δεντρολίβανου

Χρησιμοποιώντας λάδι από δεντρολίβανο για τουλάχιστον 6 μήνες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των τριχών. Ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντες είχαν φαγούρα του τριχωτού κεφαλής ως παρενέργεια.

Πηγή: iatropedia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα