Πέτρα στο νεφρό: Γιατί είναι πιθανότερη το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται τα κρούσματα κολικού από πέτρα στο νεφρό, με τον Αύγουστο να είναι ο μήνας της κορύφωσής τους.

Τα περιστατικά νεφρολιθίασης, όπως λέγεται η πάθηση, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια (σύμφωνα με μερικές έρευνες φτάνει το 30%), εξαιτίας κυρίως της ακολούθησης μιας διατροφής με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή/και αλάτι και πολλές ζωικές πρωτεΐνες (π.χ. κρέατα). Ωστόσο για την θερινή αύξηση των κρουσμάτων, ο κύριος ένοχος είναι η αφυδάτωση.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία, ιδρώνουμε περισσότερο και έτσι έχουμε μεγάλες απώλειες υγρών. Εάν τα υγρά αυτά δεν αναπληρώνονται, τα παραγόμενα ούρα είναι «συμπυκνωμένα» και περιέχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τα άλατα που δημιουργούν τις πέτρες. «Για να καταλάβει κάποιος αν ενυδατώνεται καλά, δεν έχει παρά να κοιτάξει το χρώμα των ούρων του: αν είναι σχεδόν διάφανο, πίνει άφθονα υγρά, ενώ αν κίτρινο ή σκούρο κίτρινο, δεν πίνει αρκετά», συνιστά.

Τι είναι όμως οι πέτρες στα νεφρά και πώς δημιουργούνται;

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Διαβάστε εδώ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα