Προσοχή στο διοξείδιο του τιτανίου

Να αποφεύγουν τα προϊόντα που περιέχουν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου συμβουλεύουν τους πάσχοντες από κολίτιδα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας Gerhard Rogler, σε μια εποχή όπου τα κρούσματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, ολοένα αυξάνονται.

Εκτός από γενετικούς παράγοντες, για τη συγκεκριμένη αύξηση έχουν ενοχοποιηθεί και παράγοντες του τρόπου ζωής - ανάμεσα σε αυτούς και η διατροφή. Στα ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου παρατηρήθηκε ότι, όταν τα κύτταρα του εντέρου απορροφήσουν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου παράγονται φλεγμονώδη μηνύματα, το έντερο εμφανίζει φλεγμονή και ο εντερικός βλεννογόνος καταστρέφεται.

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται σε φάρμακα, σε καλλυντικά, σε οδοντόκρεμες, αλλά και σε προϊόντα διατροφής - πρόκειται για το πρόσθετο Ε171, που περιέχεται στο γλάσο, στις τσίχλες και στα ζαχαρωτά!

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν περιορισμοί στη βιομηχανία τροφίμων γύρω από τη χρήση του, με βάση τα νέα ευρήματα όμως ίσως τελικά προκύψουν.

Μένει να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα ευρήματα με πειράματα σε ανθρώπους.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα