Νευροβλάστωμα: Ο γιατρός του μικρού Βαγγέλη μιλάει για το ελπιδοφόρο πειραματικό εμβόλιο

Για το πειραματικό εμβόλιο που γίνεται αποκλειστικά στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και σχεδόν δεκαπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης από το νευροβλάστωμα, έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους, μιλά στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο γνωστός Έλληνας παιδοογκολόγος του Λονδίνου, Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, Διευθυντής στο τμήμα παιδοογκολογίας της Harley Street Clinic.

O παγκοσμίου φήμης Λαρισαίος γιατρός, αναλύει τα μέχρι τώρα εντυπωσιακά αποτελέσματα του εμβολίου, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ανοσοθεραπειών, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κλινική μελέτη φάσης 2. Ο Δρ. Ζαχαρούλης μιλά στην εκπομπή με αφορμή την περίπτωση του πεντάχρονου Βαγγέλη Ελευθεριάδη, για χάρη του οποίου μαζεύτηκαν μέσα σε τρία 24ωρα περισσότερα από 500.000 ευρώ, για το "εισιτήριο της ελπίδας".

Ο φύλακας άγγελος των λιλιπούτειων καρκινοπαθών και η ομάδα του, κατάφεραν μετά από επίπονες προσπάθειες ενός έτους, να καθαρίσουν τον πεντάχρονο Βαγγέλη από αυτόν τον επίμονο καρκίνο, που τον ταλαιπωρεί από τα δύο του χρόνια, χωρίς όμως να μπορέσουν να εξαλείψουν τις πιθανότητες υποτροπής. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Ζαχαρούλης, έπραξε σαν να ήταν το παιδί του και έκανε ότι ήταν δυνατόν για να αποκτήσει ο Βαγγέλης πρόσβαση σε αυτή την πειραματική θεραπεία, η οποία από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται να δεκαπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης και να εξαλείφει την υποτροπή.

Στην ίδια εκπομπή μιλά και ο νονός του Βαγγέλη, ο γνωστός παρουσιαστής της εκπομπής «Τροχός της Τύχης», Πέτρος Πολυχρονίδης, o οποίος πρωταγωνίστησε στο video που έγινε viral και βοήθησε σημαντικά στη συγκέντρωση των χρημάτων που χρειάζονται για τη νοσηλεία και τη διαμονή του πεντάχρονου στις ΗΠΑ.
Με χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες και πυρηνική ιατρική εξαλείφθηκε προς το παρόν το νευροβλάστωμα

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρούλη, ο Bαγγέλης είχε έναν πάρα πολύ δύσκολο και επιθετικό καρκίνο, ο οποίος λέγεται νευρωβλάστωμα και ήταν μεταστατικός, είχε εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. «Σε μας ήρθε με σχετικά ανθεκτική νόσο, κι ενώ υπήρχαν πολύ μικρές πιθανότητες να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο του, καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια, μετά από ένα χρόνο να μπει ο Βαγγέλης σε ύφεση, δηλαδή να είναι καθαρός από νευροβλάστωμα. Οι προσπάθειες μας έγιναν με τη χρήση και συμβατικών μεθόδων, όπως είναι οι χημειοθεραπείες, αλλά και με τη χρήση πιο εξελιγμένων μεθόδων, όπως μορφές ανοσοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής. Δυστυχώς, όμως, οι πιθανότητες μακροπρόθεσμης ίασης είναι πολύ μικρές, λόγω τού ότι η βιολογία του συγκεκριμένου όγκου είναι πολύ επιθετική. Και, επομένως, το ζήτημα που ετέθη, είναι εάν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προλάβουμε την υποτροπή. Κι έτσι ετέθη η ιδέα του εμβολίου».
Το εμβόλιο της ανοσοθεραπείας σχεδόν δεκαπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε κλινική μελέτη φάσης 2, και γίνεται αποκλειστικά στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, το οποίο είναι ένα νοσοκομείο που έχει προβάδισμα σε καινούργιες πειραματικές θεραπείες, ειδικά στο νευροβλάστωμα, την τελευταία εικοσαετία. Τα πρώτα αποτελέσματα, δύο χρόνια αφότου έχει ξεκινήσει η κλινική μελέτη, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακά, μάς λέει ο κ. Ζαχαρούλης:

Οι παίκτες της Εθνικής έδωσαν τον μισθό τους για τον μικρό Βαγγέλη!

«Δηλαδή, ενώ σε ασθενείς όπως ακριβώς ο Βαγγέλης, που έχουν μπει σε ύφεση, παλιά χωρίς κάποια περαιτέρω θεραπεία, οι πιθανότητες ίασης θα ήταν κάτω του 10%, τώρα βλέπουμε και παράταση ζωής και εξάλειψη της υποτροπής στους μισούς σχεδόν ασθενείς, που συμμετέχουν στη μελέτη με το εμβόλιο της ανοσοθεραπείας. Το ποσοστό επιβίωσης ήταν κάτω του 10% για το νευρωβλάστωμα, προς της ύπαρξης του εμβολίου. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική μελέτη, το ποσοστό επιβίωσης πλέον πολλαπλασιάζεται γύρω στις 9 με 10 φορές. Αυτό είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό και πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Βέβαια, αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα σε άλλα δύο χρόνια και σε μεγάλο αριθμό ασθενών, για να είμαστε απόλυτα σίγουροι».
Έπραξα σαν να ήταν παιδί μου

«Όμως σε αυτή τη φάση, αν ήταν το παιδί μου, γιατί πάντα έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε σαν γιατροί, από τη στιγμή που ξέρω ότι υπάρχει μία τέτοιου είδους μελέτη, η οποία δίνει τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα, έκανα κι εγώ από την πλευρά μου ότι ήταν δυνατόν, ώστε να μπορέσει ο Βαγγέλης να έχει πρόσβαση σε αυτού του είδους τη θεραπεία, η οποία θα κρατήσει περίπου έξι μήνες. Στο άμεσο μέλλον αυτή η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη και σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου μας στο Λονδίνο. Υπολογίζουμε εντός των επόμενων 4 μηνών να μπορούμε να ξεκινήσουμε συνεργασία με το Memorial».
Τι είναι το νευροβλάστωμα

Το νευροβλάστωμα, όπως αναφέρει ο διαπρεπής παιδοογκολόγος, αφορά περιοχές του συμπαθητικού συστήματος που είναι πάνω από τους νεφρούς και εξαπλώνεται σε όλα τα μέρη του σώματος. «Και συγκεκριμένα στα οστά, στο μυελό των οστών, στο ήπαρ. Γενικά είναι ένας πολύ επιθετικός καρκίνος που μπορεί να βρεθεί σε όλα τα μέρη του σώματος. Κι ενώ μέχρι πριν από δέκα χρόνια οι πιθανότητες ίασης όταν ήταν μεταστατικό ήταν 20-30%, οι πιθανότητες πλέον έχουν αυξηθεί γύρω στο 40-45%».
Η οικογένεια του μικρού Βαγγέλη προσφέρει μέρος των χρημάτων από τον έρανο σε δύο συλλόγους καρκινοπαθών

«O Βαγγέλης είναι ένα παιδί που ζει εδώ και τρία χρόνια το 80% του χρόνου του μέσα στα νοσοκομεία. Και παρά το γεγονός ότι γνωρίζει τα πάντα, ξέρει δηλαδή ότι είναι βαριά ασθενής, έχει καλή ψυχολογία. Δεν έχει προλάβει να ζήσει άλλη ζωή το παιδί, όλοι του οι φίλοι είναι νοσοκομειακοί. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες είναι οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, μετά την οικογένεια του. Ο μικρός όμως είναι συνειδητοποιημένος», αναφέρει στα 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο νονός του μικρού ήρωα, Πέτρος Πολυχρονίδης.

Υπάρχει ανθρωπιά! Μαζεύτηκαν τα χρήματα που θα σώσουν τον μικρό Βαγγέλη από τον καρκίνο!

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου και την τεράστια αγκαλιά που άνοιξε το δρόμο στο Βαγγέλη για την Αμερική ο Π. Πολυχρονίδης τονίζει: «Όλη αυτή η προσπάθεια, για να μαζευτεί ένα τέτοιο τεράστιο ποσό σε 72 ώρες ήταν πρωτοφανής. Εύχομαι να βρουν την ίδια ανταπόκριση και άλλα παιδιά. Εμείς επειδή φτάσαμε σε αυτό το ποσό πολύ γρήγορα, και μαζέψαμε περισσότερα από 500.000 ευρώ που αρχικά ζητήσαμε, αποφασίσαμε να δώσουμε τα παραπάνω λεφτά σε φορείς που βοήθησαν για να κινητοποιηθεί όλη η Ελλάδα, όπως ο «Φάρος Ζωής» στην Κέρκυρα και ο σύλλογος Καρκινοπαθών στον Έβρο «Ελπίζω». Για να μπορέσουν αυτοί οι δύο σύλλογοι να βοηθήσουν παιδιά που το έχουν ανάγκη, όπως ο βαφτισιμιός μου».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα