Πολλά υποσχόμενη θεραπεία και για ψωρίαση

Ομάδα ενζύμων με βάση τη γλυκερίνη μπορεί να δώσει λύση στη νόσο

Πολλά υποσχόμενη θεραπεία και για ψωρίαση αποδεικνύεται θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Επιστήμονες του τμήματος φυσιολογίας του Augusta University διαπίστωσαν ότι ομάδα ενζύμων που αναστέλλουν την κυτταρική ανάπλαση και χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική και για τη θεραπεία αυτής της δερματικής νόσου.
Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης ακουαπορίνη-3 (AQP3), η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκερίνης στον οργανισμό.

Η γλυκερίνη, η οποία έλκει την αλκοόλη και το νερό, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής όψης της επιδερμίδας, συμβάλλει στην υγιή παραγωγή και την ωρίμανση των δερματικών κυττάρων και ευνοεί την καλύτερη υδάτωση και την ελαστικότητα.
Επειτα από μελέτες σε πειραματόζωα με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για τη μειωμένη παραγωγή AQP3 ευθύνεται μια ομάδα ενζύμων. «Ανακαλύψαμε ότι οι αναστολείς HDA3 περιορίζουν την έκκριση της AQP3 και πιστεύουμε ότι αυτή η γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με ψωρίαση» δήλωσε η ερευνήτρια Vivek Choudhary του Augusta University.

Μολύνσεις

Δεδομένου ότι η ψωρίαση ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων, οι θεραπείες που εφαρμόζονται έως σήμερα για την αντιμετώπισή της έχουν ανοσοκατασταλτική δράση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων, ακόμη και καρκίνου.
Οι ερευνητές του Augusta University ελπίζουν ότι μια μέρα θα είναι σε θέση να αυξήσουν απευθείας την παρουσία της AQP3 στον οργανισμό ή έστω του βασικού φορτίου της, που δεν είναι άλλο από τη γλυκερίνη. Μάλιστα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αρχίσουν περαιτέρω έρευνες επί του θέματος.
Η ψωρίαση είναι από τις πιο κοινές δερματικές διαταραχές. Εκδηλώνεται συνήθως στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής και στην πλάτη με κόκκινα εξανθήματα που συχνά ξεφλουδίζουν. Το στρες, η παχυσαρκία και το κάπνισμα θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα