Θρόμβωση: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο και η ασπιρίνη

Η χολίνη, μια ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης, όπως ο κρόκος του αβγού, το βοδινό κρέας και το κοτόπουλο, πιθανώς συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου για θρόμβωση.

Ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ χορήγησαν χολίνη σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε 18 υγιείς εθελοντές και παρατήρησαν ότι ενίσχυσε την παραγωγή της χημικής ουσίας Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, το οποίο με τη σειρά του αύξησε την τάση των κυττάρων του αίματος να σχηματίζουν θρόμβους.

Οι εθελοντές έλαβαν για δύο μήνες συμπληρώματα χολίνης, δηλαδή 450 mg/ημέρα (ποσότητα ανάλογη με δύο ή τρία αυγά).

Μετά από ένα μήνα παρατηρήθηκε ότι το συμπλήρωμα χολίνης δεκαπλασίασε τα επίπεδα του TMAO στον οργανισμό των συμμετεχόντων, ενώ οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα αιμοπετάλια είχαν όντως γίνει πιο επιρρεπή στην θρόμβωση.

Διαβάστε περισσότερα στο Ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα