Δείτε ποια οφέλη κρύβει η φράουλα για την υγεία!

Οι φρέσκες φράουλες είναι δημοφιλείς από τα αρχαία χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν για ιατρικούς σκοπούς, όπως για την ανακούφιση της φλεγμονής, για τον πυρετό, τις πέτρες στα νεφρά, την κακή αναπνοή αλλά και την ουρική αρθρίτιδα.

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 600 ποικιλίες φράουλας και είναι ανάμεσα στα δέκα κορυφαία φρούτα και λαχανικά που είναι διάσημα για την αντιοξειδωτική ιδιότητά τους. Επίσης το βαθύ, πλούσιο χρώμα τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή!

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, φολικό οξύ και φυτικές ίνες. Ενα φλιτζάνι φρέσκες φράουλες περιέχει 160% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και μόνο 50 θερμίδες! Περιέχουν επίσης τα ισχυρά αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνη, ελλαγικό οξύ και κερκετίνη και kaempferol, τα οποία έχουν προστατευτική δράση έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, είναι πολλά. Οσο αυξάνεται η κατανάλωση αυτών των τροφών, τόσο ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, διαβήτη και καρκίνου μειώνεται. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσφέρει επίσης υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά, αύξηση ενέργειας και χαμηλότερο σωματικό βάρος. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της συνολικής θνησιμότητας. Η τακτική κατανάλωση ανθοκυανίνων, μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που βρίσκονται στις φράουλες, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 32% σε νέες και μεσήλικες γυναίκες.

Προστασία

Η κερκετίνη είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης και προστατεύει έναντι της βλάβης που προκαλείται από χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), με βάση μελέτες σε ζώα. Η υψηλή περιεκτικότητα της φράουλας σε πολυφαινόλες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου και να οδηγήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, οι φυτικές ίνες και το κάλιο στις φράουλες υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.

Τα αντιοξειδωτικά quercetin, kaempferol, και ανθοκυανίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον σχηματισμό των επιβλαβών θρόμβων αίματος που συνδέονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η υψηλή πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί επίσης με μειωμένο κίνδυνο.

Οι φράουλες περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, που λειτουργούν κατά των ελεύθερων ριζών και βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης των όγκων και τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, οι φράουλες συνιστώνται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια χαμηλή πρόσληψη καλίου είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα