ΚΕΕΛΠΝΟ: Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει ετησίως περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, κατ’ εκτίμηση 22 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές, πολλοί γονείς εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι σχετικά με τον εμβολιασμό του δικού τους παιδιού. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση και συγκεκριμένα στους διάφορους μύθους που περιβάλλουν τα εμβόλια.

Έτσι, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία πραγματοποιείται φέτος στις 24-30 Απριλίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, και συγκεκριμένα το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης – Γραφείο Νοσημάτων που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό, παρουσιάζει τους κυριότερους μύθους για τα εμβόλια και τις αλήθειες που τους καταρρίπτουν.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού αποτελεί μια πρωτοβουλία η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη-μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνονται κάτω από το σύνθημα «Τα εμβόλια σώζουν ζωές – Ο εμβολιασμός προστατεύει την υγεία σε παιδιά και ενήλικες», οργανώνοντας δραστηριότητες με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής.

ΜΥΘΟΣ: Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα μας, οπότε δεν υπάρχει λόγος εμβολιασμού και επένδυσης στα εμβόλια

ΑΛΗΘΕΙΑ

- Πράγματι τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (λοιμώξεις) έχουν γίνει σπάνια σε πολλές χώρες, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν.

- Παρά το υψηλό ποσοστό των ατόμων (παιδιών) που εμβολιάζονται στην Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ακόμη πλήρης στο 100%, οπότε υπάρχουν ακόμη αρκετά επίνοσα άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν (μερικώς εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα), όπως συμβαίνει με την ιλαρά.

Διαβάστε  εδώ μερικούς ακόμη

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα