Ποια είναι τα λιπαρά που βλάπτουν τις αρθρώσεις σας

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος λιπαρών επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρθρώσεων, συμβάλλοντας στην έναρξη της οστεοαρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συνηθέστερη μορφή αρθρίτιδας και προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μόνο στις ΗΠΑ οι πάσχοντες εκτιμάται πως φτάνουν τα 30 εκατομμύρια. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή εκφύλιση (φθορά) του χόνδρου, ο οποίος λειτουργεί σαν προστατευτικό μαξιλάρι για την άρθρωση. Όσο εκφυλίζεται ο χόνδρος, η άρθρωση πρήζεται, πονά και γίνεται άκαμπτη. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, είναι όμως συχνότερη στα γόνατα, στα ισχία, στα χέρια και στη σπονδυλική στήλη.

Γνωστοί παράγοντες για την οστεοαρθρίτιδα είναι η προχωρημένη ηλικία, το φύλο (είναι συχνότερη στις γυναίκες), η παχυσαρκία (λόγω της αυξημένης καταπόνησης των αρθρώσεων από το υπερβολικό σωματικό βάρος) το ιστορικό τραυματισμών και οι εκ γενετής δυσμορφίες των οστών.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Scientific Reports, πέρα από τα παραπάνω παίζει ρόλο και η διατροφή στην εκδήλωση της οστεοαρθρίτιδας.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά με τι να τα αντικαταστήσετε

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα