Μπορείτε να διακρίνετε τον καρκίνο στο μάτι αυτού του παιδιού;

Ο ενός έτους Τζάκσον Σκρίβενς από το Δυτικό Σάσσεξ της Αγγλίας διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή καρκίνου του ματιού όταν ο μπαμπάς του παρατήρησε κάτι παράξενο σε αυτή τη φωτογραφία.

Όλοι οι νέοι γονείς λατρεύουν να βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες το μωρό τους ώστε να απαθανατίσουν τις πρώτες στιγμές της ζωής του. Στην περίπτωση του μικρού Τζάκσον, όμως, αυτό αποδείχτηκε σωτήριο.

Ο Όουεν Σκρίβενς, ο πατέρας του αγοριού, παρατήρησε σε μία από τις φωτογραφίες του ότι υπήρχε στο δεξί του μάτι μια παράξενη λάμψη, αντί για τη συνήθη κόκκινη κουκκίδα που αποτυπώνεται στο κέντρο του ματιού όταν τραβάμε μια φωτογραφία με φλας. Έπειτα από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο Όουεν διαπίστωσε ότι το σημάδι αυτό δεν είναι καλό, οπότε αποφάσισε να πάει τον γιο του στον γιατρό. Λίγες μέρες αργότερα, ο Τζάκσον διαγνώστηκε με ρετινοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου του ματιού που αναπτύσσεται στον αμφιβληστροειδή.

«Δεν είχαμε εντοπίσει κάποιο άλλο ανησυχητικό σημάδι, αν και μετά την περίεργη λάμψη παρατηρήσαμε και ένα μικρό αλληθώρισμα» δήλωσε ο Όουεν στη βρετανική Metro. «Κοίταξα μερικές παλιές φωτογραφίες του Τζάκσον και πράγματι υπήρχε αλλαγή στα μάτια του τους τελευταίους μήνες» προσθέτει.

Ο Τζάκσον ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπεία και ο καρκινικός όγκος έχει ήδη συρρικνωθεί στο ένα τρίτο του αρχικού του μεγέθους, αν και οι γιατροί εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί εντελώς. Στόχος τους είναι να παραμείνει στο μάτι του Τζάκσον μονάχα μια μικρή καλοήθης μάζα, την οποία θα παρακολουθούν στην πορεία της ζωής του.

Η ιστορία του Τζάκσον αποδεικνύει –για ακόμη μία φορά– πως η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο όταν την αξιοποιούμε σωστά. Οι διαδικτυακές αναζητήσεις που αποσκοπούν στην ερμηνεία διαφόρων συμπτωμάτων μπορεί να μας ρίξουν στην «κουνελότρυπα» της ανησυχίας, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύονται σημαντικό εργαλείο για τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων ασθενειών και μας παρακινούν ή μας πείθουν να επισκεφτούμε τον γιατρό –κάτι που συχνά προσπαθούμε να αποφύγουμε.

 

onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα