Το αντικαταθλιπτικό που βρίσκεται στο μπαλκόνι σας!

Φορέστε πλαστικά γάντια και βγείτε στη βεράντα για να φροντίσετε τα φυτά σας, να φυτέψετε καινούργια λουλούδια και μυρωδικά εποχής. Ακόμη κι αν η κηπουρική δεν συγκαταλέγεται στα χόμπι σας, νέες έρευνες την προτείνουν ως το καλύτερο αντικαταθλιπτικό για άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2017 βρήκε πως άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πλούσια βλάστηση έχουν βελτιωμένη σωματική και διανοητική υγεία καθώς και μειωμένη θνησιμότητα. Το εντυπωσιακό εύρημα είναι πως το 30% της μειωμένης θνησιμότητας που εντόπισαν οι ειδικοί αποδίδεται στα λιγότερα περιστατικά κατάθλιψης που παρουσιάζουν οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε φυσική βλάστηση.

Με αυτά τα ευρήματα, οι ειδικοί θέλησαν να ψάξουν λίγο βαθύτερα το πώς η ενασχόληση με τη φύση και η κηπουρική βελτιώνουν τη συνολική μας υγεία. Ο καθηγητής Tim Lang, από το κέντρο διατροφής, Centre for Food Policy,  του Πανεπιστημίου City στο Λονδίνο, επισημαίνει πως είναι ευρέως αναγνωρισμένο πως η τακτική επαφή με φυτά, ζώα και το φυσικό περιβάλλον μπορεί να βελτιώσει τη φυσική μας υγεία και τη διανοητική μας ευημερία. "Για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων γύρω μας -παιδιά και ενήλικες- που βιώνουν σημαντικά προβλήματα σωματικής και διανοητικής υγείας, η κηπουρική και κυρίως η ενασχόληση με την καλλιέργεια τροφής, έστω κι αν είναι μυρωδικά σε γλαστράκια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη” εξήγησε ο δρ Lang. "Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα σοβαρών ασθενειών, να προλάβουν την ανάπτυξη κάποιων καταστάσεων υγείας και να εισάγουν τους ανθρώπους σε έναν τρόπο ζωής που μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευεξία τους”. Ο καθηγητής συστήνει την ενασχόληση με την κηπουρική ακόμη και σε ανθρώπους που δεν υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα υγείας.

Τι είναι η "κηπο-θεραπεία”;
Γιατροί στο Λονδίνο έχουν ήδη αρχίσει να συστήνουν στους ασθενείς τους την τακτική ενασχόληση με την κηπουρική, με τη συνεργασία του συνεταιριστικού οργανισμού Lambeth GP Food Co-operative, που έχει στόχο την επίτευξη σωματικών και διανοητικών θεραπευτικών οφελών από την κηπουρική ενώ παράλληλα οι ασθενείς μαθαίνουν να καλλιεργούν λαχανικά σε κοινοτικούς χώρους κοντά στα σπίτια τους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 στο Νότιο Λονδίνο. Σήμερα πολλά ιατρεία έχουν εξωτερικούς χώρους διαμορφωμένους σε κήπους όπου οι ασθενείς τους καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά!

"Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα εστιάζοντας σε ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη, αρθρίτιδα και άσθμα” επισημαίνει ο διευθυντής του προγράμματος Ed Rosen. "Πολλοί ασθενείς μας είναι ηλικιωμένοι, καθώς πολλά από αυτά τα προβλήματα παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Τείνουν επίσης να είναι κοινωνικά απομονωμένοι και πιο μοναχικοί από τους νεότερους ανθρώπους, επειδή μπορεί να έχει πεθάνει ο/η σύντροφός τους ή να έχουν μετακομίσει μακριά οι οικογένειές τους. Θέλαμε έτσι να δημιουργήσουμε ένα θετικό και ευνοϊκό περιβάλλον για τη σωματική και ψυχική τους υγεία”.

Το πείραμα δείχνει επιτυχημένο και εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς που έχουμε τόσο ήλιο και τόσο μεγάλη ποικιλία λαχανικών γιατί να μην το δοκιμάσουμε, έστω και χωρίς το δομημένο τρόπο των Βρετανών; Αρκεί να έχουμε στο σπίτι μας μια μικρή βεράντα ή κήπο και πιθανότατα βρήκαμε έναν ανέξοδο και αποτελεσματικό τρόπο για να νιώθουμε καλύτερα ψυχολογικά και σωματικά.

capital

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα