Πρώιμη εμμηνόπαυση: Τι προβλήματα δημιουργεί;

Διακοπή της εμμήνου ρύσης στα 20, στα 30 ή στα 40. Η κατάσταση που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως πρώιμη εμμηνόπαυση, οφείλεται σε ανεπάρκεια των ωοθηκών και εκδηλώνεται ξαφνικά, με σημαντικές συνέπειες στη ζωή της γυναίκας, οργανικές και ψυχολογικές.

Η ψυχολογική διάσταση του προβλήματος έχει να κάνει με τη νεαρή ηλικία. Η γυναίκα έστω κι αν είναι κάτω από 40 και μπει σε αυτή τη διαδικασία αισθάνεται ότι γέρασε. Δεν έχει εφεξής σεξουαλική επιθυμία, έχει συμπτώματα κλιμακτηριακά, εμμηνοπαυσιακά, όπως οι εφιδρώσεις, τα hot flashes, και βέβαια έχει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τις φίλες της.
Η πρώιμη εμμηνόπαυση φέρνει επίσης πολύ νωρίτερα στο προσκήνιο, τις δύο μεγαλύτερες «απειλές» της κλιμακτηρίου, την οστεοπόρωση και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Η εμφάνισή της σχετίζεται με την κληρονομικότητα, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η θυρεοειδίτιδα, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, ή γενετικές βλάβες στο χρωμόσωμα Χ.
Όσο για τη θεραπεία; Αυτή προβλέπει τη χορήγηση ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης. Με τον τρόπο αυτό, η περίοδος επανέρχεται, τα κλιμακτηριακά συμπτώματα μειώνονται και η σεξουαλική επιθυμία αποκαθίσταται, άρα βελτιώνεται δραστικά η ποιότητα της ζωής της.
Σημαντική σε αυτές τις γυναίκες είναι τέλος η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D για την προστασία των οστών.

stogiatro

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα