Computer Elbow: Πώς να προστατευτείτε και να αποφύγετε τον πόνο

Οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης βλαβών στον αγκώνα, λόγω λανθασμένης τοποθέτησης του καρπού και των δακτύλων τους στο πληκτρολόγιο.

Η πάθηση είναι γνωστή ως tennis elbow, καθώς τα ποσοστά εμφάνισής της είναι υψηλότερα στους αθλητές του συγκεκριμένου σπορ, γιατί συχνά και κατ’ επανάληψη κτυπούν με δύναμη μπάλες, καταπονώντας τους μυς και τους τένοντες του χεριού. Σήμερα, ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάσουν την πάθηση όσοι πληκτρολογούν στον υπολογιστή έχοντας τα χέρια τους τεντωμένα για ώρες.

«Ο ιατρικός όρος της πάθησης είναι πλευρική επικονδυλίτιδα και αποτελεί μια κλασική περίπτωση θλάσης που προκαλείται από υπερκόπωση, η οποία μπορεί να εμφανιστεί είτε με αμβλύ μυϊκό πόνο πάνω και κάτω από το βραχίονα, από το χέρι έως τον αγκώνα, είτε με απότομο, οξύ πόνο στον τένοντα που εντοπίζεται στο πίσω μέρος του αγκώνα, είτε και με τους δύο τρόπους. Η αιτία εμφάνισης της πάθησης είναι η χρόνια καταπόνηση από την υπερέκταση των μυών και των τενόντων του χεριού, χωρίς αυτοί να χαλαρώνουν αρκετά συχνά, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής–χειροθεραπευτής κ. Γιώργος Κακαβάς.

Διαβάστε περισσότερα στο Ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα