Ο ύπνος είναι μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής μας και παράλληλα ένας παράγοντας-κλειδί για την υγεία μας. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητά του καθορίζουν πληθώρα βιολογικών και ψυχολογικών διεργασιών, επηρεάζοντας τη διάθεσή μας, τα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα, την πείνα και την καρδιαγγειακή μας λειτουργία.
Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου σχετίζεται με οφέλη όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφράγματος, ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου, το αυξημένο αίσθημα αυτοελέγχου αλλά και η απώλεια βάρους. Αντιθέτως, η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, ως αποτέλεσμα του ακανόνιστου ύπνου, συνδέεται με την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις πεπτικές διαταραχές, την κατάθλιψη και την έλλειψη βιταμίνης D.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ εστίασε στην επίδραση της απορρύθμισης του βιολογικού ρολογιού στο συκώτι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Cell, το συχνό τζετ λαγκ λόγω των ταξιδιών ή η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες οδηγούν σε μεταβολές στο συκώτι όμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο κίνδυνος για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τον συνηθέστερο τύπο καρκίνου του ήπατος.
Η διαπίστωση αυτή προέκυψε βάσει πειραμάτων σε ποντίκια, στο πλαίσιο των οποίων προσομοιώθηκαν οι συνθήκες χρόνιας απορρύθμισης του βιολογικού ρολογιού στα πειραματόζωα.
Η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα χολικού οξέος και προωθεί τη συσσώρευσή τους στο συκώτι κατά τρόπο που παρατηρείται τυπικά σε κλινικά υπέρβαρα άτομα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Αυτή είναι η ιδανική αναλογία μέσης – γοφών για τους άνδρες
Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει βαρύτητα στον ήδη σημαντικό όγκο δεδομένων που συνδέουν την απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού με σοβαρές –έως και θανατηφόρες– επιπτώσεις για την υγεία. Οι παθήσεις του ήπατος λόγω υπερβολικού βάρους θεωρούνται κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση των περιστατικών ηπατοκυτταρικού καρκινώματος που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές του Μπέιλορ εκτιμούν ότι το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου και η επακόλουθη απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού αποτελεί πιθανώς εξίσου σημαντικό παράγοντα σε αυτήν την τάση.
onmed.gr