Ερευνα: Καλύτερη υγεία έχουν οι γυναίκες που αργούν να κάνουν παιδιά

Η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μαμάδες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με όλους τους κινδύνους που αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της εγκυμοσύνης. Μία έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Αmerican Journal of Public Health φέρνει για πρώτη φορά κάποια πολύ καλά νέα: οι γυναίκες που επιλέγουν να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους ακόμα και μετά τα 90.


Οι γυναίκες που αργούν να γίνουν μαμάδες ζουν περισσότερο
Όπως λένε οι επιστήμονες από το University of California San Diego School of Medicine «Βρήκαμε, ότι οι γυναίκες που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί από τα 25 και μετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με δύο έως τέσσερις ολοκληρωμένες εγκυμοσύνες συγκριτικά με μία μόνο εγκυμοσύνη είναι εξίσου πιθανό να ζήσουν τουλάχιστον εννέα δεκαετίες.»

Από τις περίπου 20.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 54% έζησε μέχρι τα 90 χρόνια. Οι συμμετέχουσες ξεκίνησαν να παρακολουθούνται από τον οργανισμό Women's Health Initiative το 1991 και για 21 συναπτά έτη.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι περισσότερες γυναίκες που έζησαν μέχρι τα 90 είχαν κάποια ανώτερη μόρφωση, ήταν παντρεμένες, είχαν υψηλότερα εισοδήματα, δεν ήταν παχύσαρκες ούτε είχαν ιστορικό κάποιου χρόνιου νοσήματος.

Οι γυναίκες που αργούν να γίνουν μαμάδες ζουν περισσότερο

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν υπαινίσσονται ότι οι γυναίκες πρέπει να καθυστερήσουν να αποκτήσουν παιδί, καθώς υπάρχουν πάντα οι επιπλοκές που μπορεί να φέρει μια εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση. Μια καλή εγκυμοσύνη σε κάπως μεγάλη ηλικία, ωστόσο, δείχνει τη γενικότερη καλή υγεία της μητέρας και, ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο για υψηλότερο προσδόκιμο ζωής», λένε οι επιστήμονες. «Είναι, επίσης, πιθανό οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες όταν κάνουν το πρώτο τους παιδί, να προέρχονται από ανώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, κάτι που επίσης παίζει ρόλο στη μακροζωία τους.»

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν οι ειδικοί, απαιτείται επιπλέον έρευνα προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς παράγοντες που συσχετίζουν την ηλικία της πρώτης γέννας και την μακροζωία. «Ελπίδα μας είναι», λένε «να βοηθήσουμε στο μέλλον τις γυναίκες να μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα την ζωή τους και το πότε θα κάνουν οικογένεια, με σκοπό τελικά να ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία.»
mama365

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα