Έξυπνοι τρόποι για να μειωθεί η χοληστερίνη

Μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα και τη διατροφή που θα κάνουν τη διαφορά

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης χοληστερόλης -ή χοληστερίνης, όπως την αποκαλούμε οι περισσότεροι- αρκετοί άνθρωποι τρομοκρατούνται, καθώς οι υψηλές τιμές της αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η χοληστερόλη είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη για να παρασκευάσει ζωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, και ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Η μεταφορά της στον οργανισμό γίνεται με ένα είδος πρωτεϊνών, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή αλλιώς HDL, γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη, είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου αποβάλλεται. Από την άλλη, τα υψηλά ποσοστά λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, είναι επιβλαβή για τον οργανισμό, καθώς αποτελούν παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για στεφανιαία νόσο, αλλά και για εγκεφαλικό.

Οι γιατροί συνήθως, προτού συνταγογραφήσουν το «μαγικό» φάρμακο για τη χοληστερόλη, τις στατίνες, συμβουλεύουν τους ασθενείς να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής και άσκησης, με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος και του καπνίσματος.

Νέες έρευνες

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της επιστήμης, ορισμένοι μύθοι που «συνόδευαν» την αυξημένη χοληστερόλη έχουν καταρριφθεί. Οπως η κατανάλωση αβγών ή θαλασσινών, που μέχρι πρότινος απαγορεύονταν διά ροπάλου, καθώς θεωρείτο ότι συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα. Νέες όμως έρευνες έδειξαν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Από την άλλη, μια πρόσφατη, αμφιλεγόμενη θεωρία υποστηρίζει πως αυτό που αυξάνει τη χοληστερόλη είναι η ζάχαρη!

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Γενεύης, μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας, όπως το να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης. Μία άλλη μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο διαπίστωσε ότι οι γυναίκες άνω των 45 που λαμβάνουν στατίνες παρουσιάζουν επιθετική διάθεση όταν έχουν χαμηλά ποσοστά χοληστερόλης!

Επίσης, ένας ακόμα μύθος, που καταρρίφθηκε από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό «European Heart Journal», είναι ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων χοληστερόλης είναι πιο ακριβή όταν έχει προηγηθεί οχτάωρη νηστεία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα