Επαναστατική θεραπεία κατά της λευχαιμίας

Ελπίδες από πειραματική αντικαρκινική μέθοδο που ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τα κάνει ικανά να καταστρέφουν τους όγκους

Οταν η επιστήμη νικάει τη λευχαιμία στο 94% των ασθενών που λαμβάνουν μέρος σε μια κλινική δοκιμή, τότε μπορεί κανείς να μιλήσει για εντυπωσιακά -αν όχι άνευ προηγουμένου και επαναστατικά- αποτελέσματα.

Αυτό ήταν το ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές μιας πειραματικής αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, η οποία ενισχύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε να καταστρέψουν τους όγκους, ακόμη και σε περίπτωση μεταστάσεων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα, που εξόντωσαν τα καρκινικά, είχαν προηγουμένως τροποποιηθεί στο εργαστήριο και επανεισαχθεί στον ασθενή. Σε άλλη, παράλληλη έρευνα επί της ίδιας βάσης, τα λεμφοκύτταρα συνέχισαν να προστατεύουν από μεταστάσεις, 14 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Το σημαντικό βήμα στη μάχη κατά του καρκίνου πέτυχαν επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Stanley Riddell, του Fred Hutchinson Cancer Research Centre, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την προώθηση της επιστήμης (AAAS). Οπως ανέφεραν, ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους του αίματος, που δεν αναμενόταν να ζήσουν πάνω από πέντε μήνες, εμφάνιζαν πλήρη ύφεση της νόσου 18 μήνες μετά τη θεραπεία, χωρίς πλέον τα παραμικρά ίχνη καρκίνου.

Σε μια κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισε πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς, που είχαν είτε μη Χότζκιν λέμφωμα είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση ύστερα από ενάμισι έτος. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όταν γίνουν οι αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις εντός του έτους. Και μπορεί άλλοι ειδικοί να εμφανίζονται επιφυλακτικοί επισημαίνοντας ότι η νέα θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους, ωστόσο παραδέχονται ότι πρόκειται για «άνευ προηγουμένου» εξέλιξη και μάλιστα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν σε άλλες θεραπείες.

Οπως, πάντως, σημείωσε ο δρ Riddell, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Η ανταπόκριση δεν είναι πάντα διαρκής. Μερικοί ασθενείς υποτροπιάζουν. Πρόκειται για ένα βήμα-ορόσημο που μπορεί να αλλάξει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος γι' αυτό. Επίσης, πρέπει να βρούμε τρόπο να εφαρμόσουμε τη νέα θεραπεία έγκαιρα και όχι να περιμένουμε, έως ότου οτιδήποτε άλλο έχει αποτύχει στους ασθενείς».

Προς το παρόν, η ανοσοθεραπεία φαίνεται ότι «δουλεύει» καλύτερα σε «υγρούς» όγκους του αίματος και του μυελού των οστών. Επιπλέον, οι γιατροί ελπίζουν ότι μειώνοντας τη δοσολογία των τροποποιημένων ανοσοκυττάρων θα μειώσουν δραστικά τις παρενέργειες.

Τεστ σάλιου εντοπίζει νεοπλάσια σε 10 λεπτά

Επαναστατικό διαγνωστικό τεστ, που μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι, έχει τη δυνατότητα, σε 10 λεπτά, να εντοπίσει την ύπαρξη νεοπλασίας, αναζητώντας ίχνη DNA σε μία σταγόνα σάλιου. Οι γιατροί χαιρετίζουν το επίτευγμα των ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή και στο σπίτι. Ο καθηγητής David Wong της ερευνητικής ομάδας υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση μιας σειράς διαφορετικών καρκίνων, ενώ μπορεί «να ελεγχθεί και για την ανίχνευση πολλαπλών καρκίνων συγχρόνως».

Η έγκαιρη ανίχνευση ενός όγκου και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, κυρίως σε περιπτώσεις ιδιαίτερα απειλητικών μορφών της ασθένειας, καθώς ο χρόνος που κερδίζει κάποιος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύτιμος. Σήμερα, η διάγνωση του καρκίνου γίνεται μόνο μέσω εξετάσεων αίματος ή βιοψίας.

Η «υγρή βιοψία», όπως αποκαλείται το τεστ σάλιου, ήταν σχεδόν απόλυτα ακριβής στις δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Το τεστ, που χρησιμοποιεί μία σταγόνα σάλιου από τη γλώσσα του ασθενούς, είναι ελάχιστα παρεμβατικό, εξαιρετικά ακριβές και ταχύτερο από τις εξετάσεις αίματος ή τις βιοψίες. Ηδη δοκιμάζεται σε ασθενείς στην Κίνα και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένεται να είναι διαθέσιμο έως το 2020, φυσικά κατόπιν έγκρισης από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα