Καρκίνος του μαστού: Αγώνας δρόμου από το Ζάππειο

Το πρωί της Κυριακής στις 10:00, γυναίκες που είχαν εμπειρία του καρκίνου του μαστού, αλλά και εθελοντές που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια ενάντια στη νόσο, θα συμμετέχουν σε έναν αγώνα 4,5 χιλιομέτρων και σε έναν περίπατο 2 χιλιομέτρων με αφετηρία το Ζάππειο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα ένας διεθνώς καταξιωμένος αγώνας δρόμου που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την εν λόγω νόσο.

«Κάθε 68 δευτερόλεπτα πεθαίνει στον κόσμο και μία γυναίκα με καρκίνο του μαστού» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Γενετικές εξετάσεις για τους κληρονομικούς γυναικείους καρκίνους, νέα τεστ και εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επιστημονικές διχογνωμίες για την αξία και τη συχνότητα της μαστογραφίας... Οι γυναίκες αισθάνονται συχνά μπερδεμένες για το τι πρέπει να κάνουν για την πρόληψη των νεοπλασιών θηλυκού γένους. Ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Βασίλης Κοντόπουλος απαντά στα 15 πιο συνηθισμένα ερωτήματα των γυναικών για τους καρκίνους του φύλου τους.

Σε τι ποσοστό διαγιγνώσκει τον καρκίνο του μαστού η μαστογραφία; Πρέπει να κάνω κάθε ένα ή δύο χρόνια;

Η ευαισθησία της μαστογραφίας είναι περίπου 70% - 90%. Είναι το κύριο όπλο που διαθέτουμε για τον καρκίνο του στήθους. Συνιστάται κάθε 1 με 2 χρόνια στην ηλικία των 40-50 ετών και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των πενήντα και σώζει ζωές. Σε γυναίκες υψηλού κινδύνου για καρκίνο μαστού (με συγγενείς 1ου βαθμού, μητέρα, αδελφή με ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθήκης), η μαστογραφία γίνεται νωρίτερα. Σε γυναίκες άνω των 35 ετών που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική, συνιστάται μαστογραφία. Επίσης, συνιστάται ψηλάφηση κάθε μήνα από την ασθενή και από τον γιατρό κάθε χρόνο ή κάθε έξι μήνες, εάν είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου αντίστοιχα.

Το υπερηχογράφημα ωοθηκών διαγιγνώσκει τυχόν καρκίνο στις ωοθήκες; Κάθε πότε να το κάνω;

Ο καρκίνος της ωοθήκης λέγεται silent killer (αθόρυβος δολοφόνος) γιατί δεν υπάρχει αληθές προγνωστικό μέσον. Ο διακολπικός υπέρηχος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο ωοθήκης, άλλα όχι με ασφάλεια και κυρίως όταν μπορεί ο καρκίνος να φανεί στον υπέρηχο (π.χ. κύστη ωοθήκης). Σε μία κύστη, ο γιατρός με τη βοήθεια του υπερήχου μπορεί να διαφοροδιαγνώσει τον καρκίνο από μια απλή κύστη, αλλά και πάλι όχι με ασφάλεια. Για τη συχνότητα του υπερηχογραφήματος δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες (για ασθενείς χαμηλού κινδύνου, π.χ. ετήσιος ή εξαμηνιαίος έλεγχος). Μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα κοιλιακά συνιστάται άμεσα υπέρηχος κάτω κοιλίας, κατά προτίμηση διακολπικός.

Είναι χρήσιμο να κάνω και εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες;

Ο καρκινικός δείκτης Ca 125 έχει εγκριθεί από το Κολέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων των ΗΠΑ ως τεστ παρακολούθησης του καρκίνου ωοθηκών και όχι διαγνωστικό τεστ ρουτίνας, γιατί έχει χαμηλή ευαισθησία και μία στις πέντε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών δεν έχει αυξημένο το Ca 125.

To τεστ Παπ με εξασφαλίζει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Το τεστ Παπ, εάν γίνεται κατά τακτά διαστήματα, σας εξασφαλίζει. Ένα μόνο τεστ Παπ έχει διαγνωστική αξία 68% περίπου, αλλά εάν γίνεται κάθε χρόνο, το επόμενο ή παρεπόμενο τεστ Παπ θα δείξει στοιχεία ύποπτα και ο γιατρός θα κατευθύνει αναλόγως την ασθενή του (κολποσκόπηση, βιοψία κ.ά.).

Ακούω για νέα τεστ Παπ. Είναι πιο ακριβή; Γίνονται στην Ελλάδα;

Το κλασικό τεστ Παπ γίνεται με επάλειψη και μονιμοποίηση του υλικού από τον τράχηλο πάνω σε ένα πλακάκι (ξηρά μορφή) και ακολουθεί η χρωστική με τη μέθοδο Παπανικολάου. Στα άλλα τεστ, ο γιατρός βάζει το υλικό από τον τράχηλο σε υγρό, όπως το Thin Prep, το Sure-Path κ.ά. Σύμφωνα με τις έρευνες, η διαγνωστική ικανότητά τους είναι περίπου ίδια με το κλασικό τεστ Παπ. Το πλεονέκτημα αυτών είναι ότι μπορεί κανείς να ελέγξει από το ίδιο δείγμα και τον ιό HPV, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το κλασικό τεστ Παπ. Γίνονται και στην Ελλάδα.
\
Από ποια ηλικία να αρχίσω το τεστ Παπ στην κόρη μου;

H ηλικία έναρξης του τεστ Παπ βάσει των οδηγιών του Κολεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων των ΗΠΑ είναι 21 έτη ή τρία χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Δεν υπάρχουν στάνταρ οδηγίες, αλλά εξατομικευμένες, γιατί παίζει ρόλο ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων. Όσο μεγαλώνει ο αριθμός τόσο πιο συχνά πρέπει να γίνεται το τεστ.

Είμαι 65 χρονών. Χρειάζεται να κάνω τεστ Παπ κάθε χρόνο;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ το ετήσιο τεστ Παπ σε γυναίκες άνω των 65 ετών με προηγούμενα αρνητικά τεστ δεν είναι αναγκαίο, αλλά κάθε 2-3 χρόνια_ αυτό πάλι θα εξαρτηθεί απο την σεξουαλική δραστηριότητα του συζύγου της.

Να κάνω εμβόλιο για HPV ιούς στην έφηβη κόρη μου; Ακούω υπέρ και κατά.

Ναι, να κάνετε το εμβόλιο. Θα καλύψει την κόρη σας από μερικούς ιούς HPV (υψηλού κινδύνου για καρκίνο τραχήλου), αλλά όχι όλους. Το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ συνιστά νωρίς, από 11-12 έως 26 ετών _ μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και σε ηλικία 9 ετών. Το κόστος στην Ελλάδα καλύπτεται από τα Ταμεία. Όσο για επιπλοκές, υπάρχουν σπάνιες στη βιβλιογραφία, αλλά δεν έχει αποδειχθεί εάν οφείλονται στο εμβόλιο αυτό καθ' εαυτό ή είναι τυχαίες.

Πότε συνιστάται να κάνει μια γυναίκα το τεστ για τα κληρονομούμενα γονίδια για καρκίνο στήθους;

Συνιστάται (σύμφωνα με το «U.S. Preventive Servises Task Force»), όταν υπάρχουν: 1) Δύο βαθμού συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο στήθους ή ένας συγγενής με καρκίνο στήθους σε ηλικία κάτω των 50 χρόνων, 2) συνδυασμός τριών ή περισσοτέρων συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού με καρκίνο σε οποιαδήποτε ηλικία, 3) συνδυασμός καρκίνου στήθους και ωοθηκών σε άτομα πρώτου και δευτέρου βαθμού συγγένειας, 4) συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο και στους δύο μαστούς, 5) συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού με καρκίνο στήθους και ωοθήκης σε οποιαδήποτε ηλικία, 6) συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού με καρκίνο σε οποιαδήποτε ηλικία, ή 7) συγγενής άνδρας με καρκίνο στήθους.

Εάν είμαι θετική στο τεστ BRCA, μήπως είναι υπερβολή να βγάλω το στήθος μου, δεδομένου ότι οι στατιστικές ίασης του καρκίνου του μαστού βελτιώνονται με την πρόοδο των ετών;

Εάν είστε θετική στο BRCA τεστ, όλα θα εξαρτηθούν από το ιστορικό σας (εάν είχε καρκίνο κάποιος συγγενής 1ου βαθμού π.χ. μητέρα ή αδελφή ή και οι δύο ή και η γιαγιά ακόμα), από τα ευρήματα της κλινικής εμφάνισης του μαστού σας και τα υπερηχογραφικά και μαστογραφικά ευρήματα. Ο μαστολόγος ξέρει τις στατιστικές και τους κινδύνους που διατρέχετε και αυτός θα σας δώσει τις τελικές οδηγίες.

Εάν έχω οικογενειακό ιστορικό ενός γυναικείου καρκίνου ή υποψία για ύπαρξη τέτοιου καρκίνου, πρέπει να απευθυνθώ στον γυναικολόγο μου, στον ογκολόγο, στον γενετιστή ή στον μαστολόγο;

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στα γεννητικά όργανα, ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει και θα σας καθοδηγήσει. Σπανίως μπορεί να σας συστήσει να σας δει γιατρός με υποειδικότητα στην γυναικολογική ογκολογία.

Καρκινικοί δείκτες και γονιμότητα

Είμαι 30 χρονών και είμαι θετική στο γενετικό τέστ. Να βγάλω τις ωοθήκες μου τώρα ή μετά τα 45, οπότε θα έχω κάνει τα παιδιά μου;

Άν έχετε θετικό γενετικό τεστ στο BRCA, τότε έχετε κίνδυνο κάποτε κατά τη διάρκεια της ζωής σας να αναπτύξετε δύο καρκίνους, του μαστού (80%) και της ωοθήκης (50%). Θα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αυτός _ μαζί με τον ογκολόγο και τον γενετιστή _ θα σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες. 

Μπορώ να τις βγάλω
αφού καταψύξω ωάρια;

Ναι, μπορείτε να κρυοσυντηρήσετε ωάρια ή ωοθηκικό ιστό, εάν οι ειδικοί προτείνουν την αφαίρεση των ωοθηκών σας. Κάθε γυναίκα παράγει ένα ωάριο τον μήνα (φυσικός κύκλος), οπότε στην κρυοσυντήρηση θα βάλει ωάρια από φυσικό κύκλο ή ύστερα από διέγερση ωοθηκών με γοναδοτροπίνες, οπότε παράγονται πιο πολλά ωάρια.

Έχω το γονίδιο BRCA. Να κάνω τα παιδιά μου με εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε να γεννήσω παιδί χωρίς αυτήν την «κληρονομιά»;

Για να σας επιτρέψει η Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μιας χώρας να υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και ακολούθως βιοψία εμβρύων και με τον τρόπο αυτό να διαχωριστούν τα υγιή από τα μή υγιή έμβρυα (δηλαδή αυτά που φέρουν το γονίδιο του BRCA), θα πρέπει να είστε υψηλοτάτου κινδύνου. Τα έμβρυα που έχουν το γονίδιο θα καταστραφούν και απ' αυτό προκύπτουν πολλά ηθικά και νομικά ερωτήματα.

Εδώ και χρόνια βγάζω ινομυώματα στη μήτρα. Αυτό προδιαθέτει για καρκίνο; Εάν ναι, τι να κάνω;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι, πάρα πολλοί συχνοί και δεν προδιαθέτουν για καρκίνο (η περίπτωση εξαλλαγής τους σε σάρκωμα είναι πολύ μικρή 1-2‰). Άρα δεν είναι ανάγκη να υποβληθείτε σε προληπτική αφαίρεσή τους. Επίσης, αυτό θα εξαρτηθεί από την ηλικία σας και από το εάν ήδη έχετε ή όχι παιδιά. Συνήθως η αφαίρεση των ινομυωμάτων προτείνεται όταν υπάρχουν λόγοι γονιμότητας, δηλαδή εάν αυτά τα ινομυώματα επηρεάζουν την γονιμότητα ή αν έχετε άλλα σοβαρά συμπτώματα, π.χ. πιεστικά λόγω του μεγέθους ή μητρορραγίας και αναιμίας λόγω της θέσης τους.

TA NEA


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Υγεία

Star.gr
Σχολιάστε το άρθρο: