Καθυστέρηση και αρνητικό τεστ: Τι μπορεί να σημαίνει

Η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό κάθε σεξουαλικά ενεργής γυναίκας όταν έχει καθυστέρηση είναι ότι μπορεί να είναι έγκυος. Τι σημαίνει όμως αν το τεστ εγκυμοσύνης βγει τελικά αρνητικό;

Δείτε τις πιθανές αιτίες που καθυστερεί η περίοδος ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης.

1. Σημαντική απώλεια βάρους ή έντονη σωματική άσκηση

Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος πέσει κάτω από το 18-19, είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση στην περίοδο. Το ίδιο ισχύει και σε περιόδους έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως κατά την περίοδο προετοιμασίας για έναν μαραθώνιο. Και στις δύο περιπτώσεις η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια του ίδιου του οργανισμού να προστατευθεί από μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη επειδή το σώμα είναι καταπονημένο.

2. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η διατάραξη της ορμονικής λειτουργίας που συνεπάγεται το σύνδρομο έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η περίοδος. Άλλα συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι η έντονη τριχοφυΐα και η δυσκολία απώλειας βάρους.

3. Χρόνιες παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)

Οποιαδήποτε χρόνια πάθηση δεν αντιμετωπίζεται με ειδική αγωγή ή δεν έχει ακόμη διαγνωσθεί καταπονεί τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση της περιόδου.

4. Στρες

Ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη υποθαλαμική αμηνόρροια. Ο υποθάλαμος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου στον οποίο ρυθμίζονται αρκετές από τις ορμόνες που παίζουν ρόλο στην περίοδο. Ο υποθάλαμος είναι όμως εξαιρετικά ευαίσθητος στο στρες. Έτσι, η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε μια σημαντική αλλαγή καριέρας, στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα χωρισμό ή οποιοδήποτε άλλο γεγονός προκαλεί συναισθηματική καταπόνηση.

5. Διαταραχή του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που ρυθμίζει το μεταβολισμό. Αλληλεπιδρά με πολλά άλλα συστήματα του οργανισμού ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους. Έτσι, μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς, υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου.

6. Μέθοδος αντισύλληψης

Δεν αποκλείεται η καθυστέρηση να οφείλεται στην ίδια τη μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. χάπι ή ενδομήτριο εξάρτημα) και στην περίπτωση αυτή η καθυστέρηση δεν είναι ανησυχητική. Το ίδιο συμβαίνει πολλές φορές μετά τη διακοπή της αντισύλληψης, έως ότου επανέλθει στο φυσιολογικό ο κύκλος της περιόδου.

7. Πρόωρη εμμηνόπαυση

Η περίπτωση αυτή αφορά σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες (κάτω των 40 ετών) που δεν έχουν όμως φτάσει ακόμη στη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης. Εκτός από την καθυστέρηση της περιόδου ή την αμηνόρροια, συμπτώματα της πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και η ξηρότητα του κόλπου.


onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα