Εσείς ξέρετε πόσο επικίνδυνες είναι οι βαφές μαλλιών;

Οταν έκαναν την εμφάνισή τους οι βαφές, το κύριο συστατικό τους προκάλεσε αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους. Τώρα οι περισσότερες φτιάχνονται από προϊόντα πετρελαίου. Ωστόσο, περιέχουν ορισμένες ουσίες που υπήρχαν και στις παλιότερες βαφές.

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που έχουν συνδέσει τις βαφές μαλλιών με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Άλλες έρευνες, ωστόσο, δεν ανακάλυψαν σχέση.

Οι κατασκευαστές προϊόντων ομορφιάς έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν ουσίες που είναι γνωστό πως προκαλούν καρκίνο στα ζώα. Ωστόσο, χημικές ουσίες που παράγονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο έχουν αντικαταστήσει ορισμένες από αυτές τις καρκινογόνες.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι νεότερες ουσίες δεν διαφέρουν πολύ από αυτές που αντικατέστησαν.

Ειδικοί υγείας υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου χρησιμοποιώντας λιγότερο βαφή μαλλιών διαχρονικά ή με το να μη βάφετε τα μαλλιά σας μέχρι να αρχίσουν να γίνονται γκρίζα.

Τι θα πρέπει να προσέχετε όταν βάφετε τα μαλλιά σας

  • Μην αφήνετε τη βαφή στο κεφάλι σας περισσότερο από όσο χρειάζεται
  • Ξεβγάλτε το κεφάλι σας σχολαστικά με νερό μετά τη χρήση βαφής
  • Να φοράτε γάντια όταν εφαρμόζετε τη βαφή
  • Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία
  • Ποτέ να μην αναμειγνύετε διαφορετικά προϊόντα βαφής.

Πριν εφαρμόσετε τη βαφή στα μαλλιά σας να κάνετε δοκιμή μήπως εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση. Οι συσκευασίες περιέχουν οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθείτε. Βάλτε λίγη βαφή πίσω από το αυτί και αφήστε τη για 2 ημέρες. Αν δεν έχετε σημάδια αντίδρασης, όπως φαγούρα, κάψιμο ή ερυθρότητα στο σημείο της δοκιμής μπορείτε να είστε κάπως σίγουρες ότι δεν έχετε αλλεργία στη βαφή όταν εφαρμοστεί στα μαλλιά σας.

Αν έχετε αντίδραση στη δοκιμή κάντε το ίδιο τεστ με διαφορετικές μάρκες ή χρώματα μέχρι να βρείτε κάποια βαφή στην οποία δεν είστε αλλεργικές.

Ποτέ να μη βάφετε τα φρύδια ή τις βλεφαρίδες σας. Ο FDA κατήργησε τη χρήση των βαφών για τις βλεφαρίδες και τα φρύδια, ακόμα και στα ινστιτούτα ομορφιάς. Ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση στη βαφή θα μπορούσε να προκαλέσει οίδημα ή να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης γύρω από τα μάτια. Αυτό μπορεί να βλάψει τα μάτια, ακόμα και να προκαλεί τύφλωση. Η βαφή αν ‘’πεταχτεί’’ στο μάτι κατά λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

Εγκυμοσύνη

Δεν είναι πολλά γνωστά σχετικά με την ασφάλεια της βαφής στην εγκυμοσύνη. Πιθανόν όταν εφαρμόζετε τη βαφή, μικρή μόνο ποσότητα να απορροφάται από το σύστημά σας. Επομένως λίγες ή καθόλου χημικές ουσίες μπορούν να φτάσουν στο έμβρυο. Σε λίγες έρευνες σε ζώα και ανθρώπους που έχουν πραγματοποιηθεί δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε ανησυχίες ή ερωτήσεις.

boro

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα