Το πρώτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του πρώτου κρούσματος της νέας γρίπης και στην Ελλάδα.

Ένας 19χρονος Ελληνοαμερικανός, ο οποίος σπουδάζει στις ΗΠΑ και επέστρεψε προσφάτως στη χώρα μας, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης H1N1 στην Ελλάδα.

Όπως επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο  ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, ο νεαρός βγήκε θετικός τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά τον δεύτερο έλεγχο δείγματος, το οποίο ελήφθη από το φάρυγγα και εξετάσθηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Ο 19χρονος νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο, ωστόσο η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, καθώς «περνάει» τη νέα γρίπη πολύ ελαφρά και ακολουθεί αντιιική αγωγή.

Πάντως, σε έλεγχο θα υποβληθούν τόσο οι οικείοι του, με τους οποίους ήρθε σε επαφή, όσο και οι συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο, περίπου 30 άτομα, τα οποία κάθονταν στα διπλανά, τα μπροστινά και τα πίσω καθίσματα.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και νοσοκομεία της χώρας αρχίζουν να εφαρμόζουν το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες και ώρες ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις εφημερίες, ενώ επιδιώκεται η συνεργασία των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της γρίπης στην Ελλάδα έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θεώρησα σκόπιμο, μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας για το ζήτημα αυτό και δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες, θα βρίσκομαι σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους μου και με τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προβώ στην προκαταρκτική αυτή ενημέρωσή σας, κάτι που επαναλαμβάνω ότι μένει να επιβεβαιωθεί.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος δεν υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα».  

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά τις εξελίξεις, ο νεαρός - που κατοικεί στο Αιγάλεω - μεταφέρεται ήδη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ πίσω στο Σισμανόγλειο.

Το Σισμανόγλειο και το Σωτηρία αποτελούν τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τη νέα γρίπη και έχουν εξασφαλιστεί τέσσερις θάλαμοι αρνητικής πίεσης (η υποδομή τους είναι τέτοια ώστε να μην επιτρέπεται η έξοδος του μολυσμένου αέρα στο περιβάλλον).

Η επαλήθευση του ύποπτου κρούσματος αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, ενώ στις 8.30' θα δοθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για το θέμα.

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Ελλάδα από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αύριο το πρωί και ώρα 08:00 ο κ. Αβραμόπουλος συγκαλεί Σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Λεωφόρος Κηφισίας) και στη συνέχεια ώρα 09:00 θα προβεί σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Αβραμόπουλου, «εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση» από τον δεύτερο έλεγχο, «θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι προέβη στην σχετική ανακοίνωση πριν επαληθευτεί ότι ο νεαρός είναι μολυσμένος με τον ιό Η1Ν1 επειδή τις επόμενες ώρες θα παρίσταται σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους του και τους εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι «όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς», ότι «το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία» και ότι δεν υπάρχει «κανένας απολύτως φόβος για τη δημόσια υγεία» στην χώρα μας.

Ευχήθηκε επίσης «να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα».

Σύμφωνα με προγενέστερες δηλώσεις του υπουργού, η χώρα μας έχει επαρκή αποθέματα σε αντιϊικά φάρμακα, ικανά να καλύψουν το 12% του πληθυσμού. Ωστόσο, προωθείται ήδη η αγορά και άλλων ποσοτήτων, ώστε το ποσοστό κάλυψης να φτάσει το 20%.

Η κατάσταση στον κόσμο

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έως στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 8.829 κρούσματα της νέας γρίπης, σε 40 χώρες του πλανήτη, ενώ συνολικά 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. 

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ΗΠΑ - σε 46 πολιτείες έχουν επιβεβαιωθεί 4.714 κρούσματα, εκ των οποίων 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε τις τελευταίες 48 ώρες στην Ιαπωνία, όπου μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί μόλις 4 κρούσματα αλλά πλέον υπάρχουν 135!

Οι πρώτοι 4 ασθενείς είχαν επιστρέψει από ταξίδια στο εξωτερικό, αλλά το Σάββατο αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα σε Ιάπωνα που δεν είχε πάει πουθενά - σε έναν 17χρονο στο Κόμπε. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ιλιγγιωδώς. 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διέταξε ήδη να κλείσουν σχεδόν 2.000 σχολεία και επιχειρήσεις, καθώς και να ακυρωθούν πολλές δημόσιες εκδηλώσεις, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της νόσου.