Η γυναικομαστία επηρεάζει αρνητικά τους εφήβους

Η επίμονη μεγέθυνση των μαστών στους άρρενες έφηβους επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση τους, καθώς και άλλους τομείς της ψυχοσυναισθηματικής τους υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Οι ερευνητές μάλιστα υποστηρίζουν πως ακόμα και η ήπια γυναικομαστία μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στα νεαρά αγόρια. Θεωρούν επίσης, πως τα ευρήματα τους αναδεικνύουν την ανάγκη της πρώιμης παρέμβασης και θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης και της χειρουργικής μείωσης του ανδρικού μαστού σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά ψυχολογικών τεστ σε 47 υγιή αγόρια με γυναικομαστία και μέση ηλικία τα 16.3 έτη και σύγκριναν τα αποτελέσματα με αυτά μιας ομάδας αγοριών χωρίς γυναικομαστία. Το 62% των ασθενών με γυναικομαστία είχαν από ήπια έως μέτρια μεγέθυνση μαστών. Επίσης, σε συμφωνία με ευρήματα προηγούμενων μελετών, πολλά από τα αγόρια με γυναικομαστία ήταν παχύσαρκα, ή υπέρβαρα. Πιο συγκεκριμένα, το 64% των αγοριών στην ομάδα της γυναικομαστίας και το 41% στην ομάδα ελέγχου είχαν αυξημένο σωματικό βάρος.

Παράλληλα, οι έφηβοι με γυναικομαστία συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στις κλίμακες εκτίμησης της ποιότητας ζωής, ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε διάφορους τομείς. Ακόμα και μετά τον έλεγχο της επίδρασης του δείκτη μάζας σώματος , τα άτομα με γυναικομαστία είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες στους τομείς της γενικής υγείας, της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής λειτουργικότητας. Άμεση σχέση μάλιστα με τη γυναικομαστία, και όχι με το αυξημένο σωματικό βάρος, βρέθηκε να έχει η έκπτωση στην αυτοεκτίμηση και τις συναισθηματικές συνιστώσες της ποιότητας ζωής.

Αν και δε βρέθηκε σημαντική διαφορά στη συχνότητα των κλινικών διαταραχών στην πρόσληψη τροφής ανάμεσα στις δύο ομάδες, τα αγόρια με γυναικομαστία βρέθηκε να έχουν αυξημένη τάση προς το φαγητό και την πρόσληψη τροφής.

Οι αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις της γυναικομαστίας στα αγόρια ήταν παρόμοιες στα διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Το να έχει δηλαδή το άτομο γυναικομαστία ήταν αρκετό, ως τέτοιο, για να έχει σημαντική έκπτωση στη γενική του υγεία, στην κοινωνική λειτουργικότητα, στην ψυχική του υγεία , στην αυτοεκτίμηση και στις τάσεις και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής.

Η γυναικομαστία είναι μια καλοήθης υπερτροφία του ανδρικού μαζικού αδένα, αρκετά συχνή στους εφήβους. Αν και η μεγέθυνση των μαστών υποχωρεί συνήθως με την αύξηση της ηλικίας το πρόβλημα επιμένει στο 8% των αγοριών περίπου. Συνήθως στα αγόρια με γυναικομαστία που είναι υπέρβαρα, ή παχύσαρκα, συνίσταται η απώλεια βάρους. Εάν όμως η απώλεια βάρους δε λύσει το πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει πραγματική υπερτροφία του μαζικού αδένα, ή έχει υπερβολικά χαλαρό δέρμα στην περιοχή του μαστού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι ασθενείς με γυναικομαστία μπορεί να βιώσουν συναισθηματικές δυσκολίες και μειωμένη αυτοεκτίμηση ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και τη σοβαρότητα της μεγέθυνσης των μαστών.

Οι ερευνητές λοιπόν τονίζουν ότι η πρώιμη παρέμβαση και θεραπεία στην περίπτωση της γυναικομαστίας είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των σωματικών και ψυχοσυναισθηματικών συμπτωμάτων. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι η χειρουργική μείωση των μαστών, όταν εκτελείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία.

Αν και φαίνεται αυτονόητο η γυναικομαστία να έχει ψυχοσυναισθηματική επίπτωση στους εφήβους, η χειρουργική διόρθωση της θεωρείται παραδοσιακά ως διαδικασία αισθητικής βελτίωσης και δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο τακτικός και προσεκτικός έλεγχος των εφήβων για γυναικομαστία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμος ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος , ή τη σοβαρότητα της γυναικομαστίας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η διερεύνηση της επίδρασης του διορθωτικού χειρουργείου τόσο στα σωματικά, όσο και στα ψυχολογικά συμπτώματα.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Υγεία

Zougla.gr
Σχολιάστε το άρθρο: