Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία: Τα συμπτώματα

Τα προβλήματα της καρδιάς χρήζουν πάντοτε προσοχής και παρακολούθησης. Ακόμη και κάτι που δεν εμπνέει μεγάλη ανησυχία, οφείλουμε να το γνωρίζουμε και να το προσέχουμε για να μην προκύψουν σοβαρότερα προβλήματα. Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Τι είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Πρόκειται για έναν ταχύς καρδιακό ρυθμό που ξεκινά στο άνω μέρος της καρδιάς (κόλποι), πάνω από τις κοιλίες. Κανονικά, το σύστημα της καρδιάς ελέγχει με ακρίβεια το ρυθμό της καρδιάς, όμως σε αυτή την κατάσταση  μη φυσιολογικές συνδέσεις προκαλούν ταχύτερο καρδιακό παλμό.

Πού οφείλεται η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Οι περισσότερες υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες είναι αποτέλεσμα  ανώμαλων συνδέσεων στην καρδιά ηλεκτρικές που «βραχυκυκλώνουν»  την  κανονική λειτουργία του καρδιακού συστήματος και αυξάνουν την καρδιακή δραστηριότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως, η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία προκαλεί ένα δυσάρεστο αίσθημα, μια ακανόνιστη αίσθηση των καρδιακών παλμών.  Πρόσθετα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη ή λιποθυμία,  τάση για λιποθυμία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο λαιμό και εφίδρωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία;

Θεραπεία για ξαφνικό επεισόδιο

Στις περιπτώσεις αυτές συνίσταται να προχωρήσετε σε πνευμονογαστρικού ελιγμούς, τους οποίους θα σας μάθει ο γιατρός σας. Σε αυτούς συγκαταλέγεται το να κρατήσετε την αναπνοή σας και να κατεβάσετε τα χέρια σας, το να βυθίσετε το πρόσωπό σας σε παγωμένο νερό ή το να βήξετε . Αυτές οι απλές ασκήσεις τονώνουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την αγωγιμότητα των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό.  Αν η μέθοδος αυτή δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του επεισοδίου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του.

Θεραπεία για επαναλαμβανόμενα επεισόδια

Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, είτε όποτε προκύψει επεισόδιο, είτε σε καθημερινή βάση. Η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, άλλα και αντιαρρυθμικά φάρμακα ή η διγοξίνη. Σε άτομα που έχουν συχνά επεισόδια, η θεραπεία με φάρμακα που μποροεί να μειώσει τις υποτροπές.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι με υπερκοιλιακή ταχυκαρδία υποβάλλονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται εκτομή καθετήρα, η οποία εμποδίζει τα ανώμαλα ηλεκτρικά ερεθίσματα στην καρδιά και μπορεί να εξαλείψει την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και την ανάγκη να πάρετε φάρμακα. Όμως, η διαδικασία αυτή έχει κινδύνους, όπως η αιμορραγία και η ζημία στην καρδιά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα