Το κάπνισμα και τα γονίδια

Σημαντικές γενετικές διαφορές, που ίσως βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν το λόγο για τον οποίο κάποιοι καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, ανακάλυψαν τρεις επιστημονικές ομάδες από τη Γαλλία, την Ισλανδία και τη Βρετανία. Οπως ανακοίνωσαν, κατάφεραν να εντοπίσουν μια περιοχή του γονιδιώματος στην οποία υπάρχουν γονίδια που μπορούν να θέσουν τους καπνιστές σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από την επικίνδυνη ασθένεια. Μάλιστα και στις τρεις έρευνες η νικοτίνη ενοχοποιείται σημαντικά, γι’ αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως καταφέρουν τώρα να βρουν νέες θεραπείες και τρόπους που θα βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.

Σύμφωνα με τις έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στις επιθεωρήσεις «Nature» και «Nature Genetics», όσοι κληρονομούν μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη έχουν κατά 30% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που κληρονομούν δύο αντίγραφα της γονιδιακής μετάλλαξης αυξάνεται στο 80%. Επίσης τα ευρήματα έφεραν τους επιστήμονες πιο κοντά στην εξήγηση της γενετικής βάσης των ασθενειών, αναλύοντας απλές αλλαγές στο γενετικό κώδικα, που είναι γνωστές ως πολυμορφισμοί μεμονωμένων νουκλεοτιδίων.

Ωστόσο σε κάποια σημεία οι έρευνες δεν συμπίπτουν. Η μεγαλύτερη από αυτές, που έγινε από την ισλανδική εταιρεία deCODE Genetics, βρήκε ότι ο κίνδυνος προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι η γονιδιακή μετάλλαξη εθίζει τους καπνιστές περισσότερο, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τους πνεύμονές τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αντίθετα, η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου της Γαλλίας έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι ο ίδιος για καπνιστές και μη, καθώς το γονίδιο μπορεί να έχει βιολογική επίδραση ανεξαρτήτως της παρουσίας της νικοτίνης. Η έρευνα του Institute of Cancer Research στο Σάρεϊ επίσης ανακάλυψε μια ανεξάρτητη επίδραση, παρ’ όλο που μελετήθηκε μόνο σε πρώην και νυν καπνιστές. Πάντως καμία από τις τρεις έρευνες δεν παρουσίασε κάποιο αποτέλεσμα στις μεταλλάξεις που υπάρχουν στην ίδια περιοχή με το χρωμόσωμα 15, όπου βρίσκονται τρία γονίδια υποδοχέων νικοτίνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Υγεία

madata.gr
Σχολιάστε το άρθρο: