Μαζικές εγγραφές νέων ανέργων φοβάται ο ΟΑΕΔ

Τριπλή «απειλή» πρόκειται να αντιμετωπίσει ο ΟΑΕΔ από τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει στους απλήρωτους εργαζόμενους να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας από τον Οργανισμό (εφόσον στείλουν εξώδικο στον εργοδότη τους), εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει πλήθος αγανακτισμένων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτούς θα προστεθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες που ενώ έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους δεν έπαιρναν επίδομα ανεργίας. Το σχέδιο νόμου εισάγει νέους -πιο ελαστικούς όρους- για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα αιτηθούν για το βοήθημα.

Η τρίτη κατηγορία ασφαλισμένων που θα βρεθεί σύντομα στα γκισέ του ΟΑΕΔ για να εγγραφούν ως άνεργοι, είναι οι εποχικοί ξενοδοχουπάλληλοι, οι οποίοι κάθε χρόνο με την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας. Υπολογίζεται πως συνολικά οι υπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία ξεπερνούν τους 150.000, η πλειοψηφία των οποίων εργάζεται εποχικά.

Οι υπάλληλοι του Οργανισμού βρίσκονται στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» με τα νέα δεδομένα, καθώς ο ΟΑΕΔ είναι υποστελεχωμένος, τα πληροφοριακά του συστήματα δεν μπορούν να «σηκώσουν» μαζικές εγγραφές, ενώ τα ΚΠΑ που βρίσκονται στις ζώνες αιχμής δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα «κύμα» αιτήσεων μέσα στον Οκτώβρη χωρίς να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό και αναλώσιμα είδη.

Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει είναι το κατά πόσο ο Οργανισμός μπορεί να αντάξει την έξτρα οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται η χορήγηση του βοηθήματος σε χιλιάδες νέους ανέργους. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας, με την κα Αχτσιόγλου να δηλώνει πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να μετατοπίσει τον κίνδυνο στον Οργανισμό. «Ο ΟΑΕΔ προστατεύει τον εργαζόμενο και όχι ο εργαζόμενος τον ΟΑΕΔ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αγωνία των υπαλλήλων

Πρωτοβουλία για να αναληφθεί άμεση δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν με τη μαζική εγγραφή ξενοδοχοϋπαλλήλων, ανέλαβε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων στον ΟΑΕΔ.

Με επιστολή προς τη διοικήτρια του Οργανισμού Μαρία Καραμεσίνη, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπου θα διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι ταλαιπωρούνται άδικα, άνεργοι αλλά και υπάλληλοι του ΟΑΕΔ.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Ομοσπονδία, είναι η απόσπαση υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, ένας σωστός προγραμματισμός των προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ ώστε να μην «τρέχουν» όλα ταυτόχρονα σε μια περίοδο αιχμής, αλλά και μια -χρηματική- επιβράβευση του προσωπικού που θα αναλάβει την υπερβολική εποχική πίεση.

Φαίνεται πως ζήλεψαν τους συναδέλφους τους στον ΕΦΚΑ, για τους οποίους προβλέφθηκε μπόνους 250 ευρώ τους καλοκαιρνούς μήνες, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων...

insider

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα