Αλλαγές στους διορισμούς εκπαιδευτικών προαναγγέλλει ο Φίλης

Αλλαγές στη διαδικασία διορισμών εκπαιδευτικών, στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

Όπως αναφέρει, τους επόμενους μήνες θα θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα διορισμών στο οποίο «θα μετρά η μακρά προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή, που αποτελεί μορφωτικό κεφάλαιο για κάθε εκπαιδευτικό, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα σε νέα παιδιά να εξασφαλίσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση».

Σημειώνει ότι το υπάρχον σύστημα των εισαγωγικών για τα πανεπιστήμια «έχει εξαντλήσει τη δυναμική του» και προαναγγέλλει ότι αναμένεται νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, αυτό προϋποθέτει αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο τελευταίων τάξεών του, ενώ διευκρινίζει ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους φετινούς μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Αναφέρει, επίσης, ότι σύντομα θα παρουσιαστούν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων με επανασύσταση του πρυτανικού συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα.

Ο Ν. Φίλης κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να προωθήσει «τη διάλυση της δημόσιας χρηματοδότησης για την Παιδεία» και την «ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης», ενώ τονίζει ότι αντιθέτως στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία ώστε να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα