Τα ηχητικά κύματα σταματούν την κατάθλιψη

Στα ηχητικά κύματα βασίζεται νέα επαναστατική θεραπεία για την κατάθλιψη. Ερευνες έδειξαν ότι σύντομες εκπομπές υπερήχων (ηχητικά κύματα πέραν του εύρους της ανθρώπινης ακοής), διάρκειας μόλις 30 δευτερολέπτων τη φορά, έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και να απομακρύνουν το στρες. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις μελέτες ανέφεραν σημαντική βελτίωση της διάθεσής τους μέσα σε δέκα λεπτά από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Η θεραπεία λειτουργεί διεγείροντας τους νευρώνες στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του εγκεφάλου και κυβερνά τα συναισθήματα. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας που βρίσκονται πίσω από την πειραματική μέχρι στιγμής θεραπεία ελπίζουν ότι σύντομα θα αποτελεί αποτελεσματική εναλλακτική αντί των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Στα πειράματα έλαβαν μέρος 14 φοιτητές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη υποβλήθηκε σε αγωγή με ηχητικά κύματα απευθείας πάνω στο κεφάλι, ενώ η δεύτερη υποβλήθηκε στην ίδια αγωγή (ίδια ένταση και διάρκεια κυμάτων), αλλά στην περιοχή της κοιλιάς. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων δέκα λεπτά μετά τη θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τεστ για την αξιολόγηση των συναισθημάτων, με κλίμακα από το 0 έως το 100, με τα υψηλότερα σκορ να αποκαλύπτουν πιο θετικά συναισθήματα. Με μεγάλη έκπληξη παρατήρησαν ότι στην ομάδα που είχε ακολουθήσει αγωγή στην κοιλιά δεν σημειώθηκε καμία απολύτως διαφορά στο σκορ πριν και μετά τη θεραπεία, ενώ στην ομάδα που δέχτηκε την αγωγή στο κεφάλι το σκορ της αυξήθηκε από 54,6 πριν τη θεραπεία σε 59,3 δέκα λεπτά αργότερα.

«Είναι σημαντικό ότι οι υπέρηχοι στο κεφάλι μπορούν να επιδράσουν στη λειτουργία του εγκεφάλου και να επηρεάσουν την ψυχική διάθεση. Αυτό θα αποδειχτεί χρήσιμο εργαλείο για όσους υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη και άγχος» σχολίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Νικ Κράντοκ, ενώ συνάδελφοί του επισήμαναν ότι οι διαθέσιμες μέχρι στιγμής θεραπείες (αντικαταθλιπτικά φάρμακα) χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να δράσουν και φέρουν παρενέργειες, όπως ναυτία, κόπωση, αύξηση σωματικού βάρους και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα