Το τέλειο αντικειμενικά δεν υπάρχει, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που το απαιτούν από τον εαυτό τους. Η σκληρή δουλειά είναι πράγματι αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη, όμως το να φτάνεις σε σημεία εξάντλησης τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, για να πετύχεις το «ιδανικό», αντιλαμβάνεσαι ότι έχει κακό αντίκτυπο για σένα.
Η τελειομανία λοιπόν, είναι στην ουσία η τάση κάποιου να επιδιώκει συνεχώς την τελειότητα και να θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του, συχνά σε σημείο που να μην ανέχεται λάθη ή ατέλειες. Οι άνθρωποι με τελειομανία αισθάνονται ότι πρέπει να πετυχαίνουν ή να λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους σε όλα τα επίπεδα και η αποτυχία να επιτύχουν αυτά τα πρότυπα μπορεί να προκαλέσει έντονη απογοήτευση, άγχος ή ακόμη και κατάθλιψη.
Η τελειομανία μπορεί να έχει τις ρίζες της σε διάφορους παράγοντες, όπως:
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Η ανάγκη για συνεχή τελειότητα μπορεί να προέρχεται από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την επιθυμία να αποδείξει κάποιος την αξία του.
Φόβος αποτυχίας: Η έντονη επιθυμία να αποφευχθεί η αποτυχία και η κριτική μπορεί να οδηγήσει σε τελειομανία.
Αυστηροί γονείς: Άτομα που μεγάλωσαν με αυστηρούς ή απόντες γονείς μπορεί να αναπτύξουν τελειομανία ως απάντηση σε αυτές τις εμπειρίες.
Κοινωνικές νόρμες και πρότυπα: Η πίεση από την κοινωνία να είναι κάποια/ος τέλεια/ος μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη της τελειομανίας.
Πώς μπορεί η τελειομανία να κάνει κακό στην ζωή σου;
Οι τελειομανείς σκέψεις μπορεί να συνδέονται με άγχος και κατάθλιψη
Αυτός ο τύπος σκέψης μπορεί να περιλαμβάνει την επανάληψη αρνητικών σκέψεων και την καταστροφολογία. Για παράδειγμα, αν λάβεις κάποια αρνητική κριτική για ένα έργο στη δουλειά, το πλήγμα είναι μεγάλο αν είσαι τελειομανής. Το να αισθάνεσαι συνεχώς άσχημα για τον εαυτό σου και τις ικανότητές σου τροφοδοτεί αυτόν τον κύκλο των επαναλαμβανόμενων ή καταθλιπτικών σκέψεων.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr