Πέντε βήματα για να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση

Πέντε βήματα για να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιέσαι. Ακριβώς όπως οι μύες στο σώμα σου, είναι κάτι που χτίζεται και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι κάθε μέρα με συνεχή εξάσκηση.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενισχύσεις μακροπρόθεσμα την αυτοπεποίθησή σου, όπως το να γνωρίζεις τις αξίες σου και να κρατάς μια αισιόδοξη στάση απέναντι σε όποιος προκλήσεις κι αν συναντάς. Αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε μια άμεση ένεση αυτοπεποίθησης. Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις 5 βήματα που θα σε κάνουν να νιώσεις πιο σίγουρη για τον εαυτό σου μπροστά σε άλλους ανθρώπους:

Αντίστρεψε αρνητικές παραδοχές
Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, συχνά κάνουμε υποθέσεις σχετικά με τις δεξιότητες που μας λείπουν. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι πάντα ένιωθες ντροπαλή, επομένως το να μιλάς μπροστά σε άλλους, είναι σαν κάτι στο οποίο δεν θα ήταν το δυνατό σου σημείο. Δυστυχώς, όμως πρέπει να κάνεις μια παρουσίαση στη δουλειά σου.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις; Να αντιστρέψεις τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου. Μπορεί οι θετικές δηλώσεις να μην σε κάνουν πιο πλούσια, αλλά σίγουρα μπορούν να ενισχύσουν την ψυχολογία σου και να σε βοηθήσουν να νιώσεις λιγότερο άγχος.

Σταμάτα να λες «νομίζω» ή «δεν είμαι σίγουρη»
Δοκίμασε επίσης να αντικαταστήσεις «αδύναμες» λέξεις και φράσεις με αυτές που δείχνουν ότι πιστεύεις στις ικανότητές σου. Όταν μιλάς σε άλλους, απόφυγε να ξεκινάς ή να τελειώνεις προτάσεις με «νομίζω» ή «δεν είμαι σίγουρη». Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε το «πιστεύω» ή «θεωρώ» το οποίο μεταφέρει μια ήρεμη βεβαιότητα. Άλλες φράσεις όπως «κατά τη γνώμη μου» σε κάνουν επίσης να ακούγεσαι λιγότερο σίγουροι. Μπες κατευθείαν στο θέμα και αφαίρεσε περιττές εισαγωγές.

Θυμήσου μια στιγμή που ένιωσες αυτοπεποίθηση
Ακριβώς πριν κάνεις κάτι για το οποίο αισθάνεσαι νευρικότητα, δοκίμασε μια άσκηση οπτικοποίησης στην οποία επαναλαμβάνεις μια προηγούμενη εμπειρία όπου είχες καλύτερα επίπεδα ενέργειας, συγκέντρωσης και επιτεύγματος.

Τι έκανες; Ποιος ήταν εκεί; Ποια ήταν η ανταπόκριση που πήρες από άλλους; Πώς ένιωσες όταν τελείωσε; Χρησιμοποίησε αυτή τη θετική ενέργεια και την αυτοπεποίθηση που ένιωσες τότε και εφάρμοσέ τη στο τώρα.

Κάνε ένα διάλειμμα από τα social media
Είναι τόσο εύκολο να χάνεις χρόνο στα social media και να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμάσαι ότι αυτές οι αναρτήσεις ή τα βίντεο που βλέπεις δεν αντικατοπτρίζουν πάντα την πραγματικότητα. Η ζωή κανενός δεν είναι τέλεια.

Η αυτοπεποίθηση προέρχεται από το να πιστεύεις στον εαυτό σου, στις δικές σου ικανότητες και στο πού βρίσκεσαι στο προσωπικό σου ταξίδι. Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που μοιράζονται μόνο τα «λαμπερά» πράγματα στη ζωή τους, καθιστά αδύνατο να δεις καθαρά τα επιτεύγματά σου.

Φόρα ρούχα που σου δίνουν αυτοπεποίθηση
Όλοι έχουμε στην γκαρνταρόμπα μας κάτι, που μας κάνει να νιώθουμε ότι λάμπουμε: ένα φόρεμα, ένα κοστούμι, ένα τζιν, ένα κόσμημα. Ρούχα και αξεσουάρ που μας κάνουν να νιώθουμε υπέροχοι και δυνατοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, όταν αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι μια γρήγορη τόνωση αυτοπεποίθησης ή απλά έχεις μια βαρετή μέρα, το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις κάτι που σου χαρίζει αέρα αυτοπεποίθησης.

Και κάτι ακόμα: μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρούχα που φοράμε μπορούν να επηρεάσουν τις γνωστικές μας διαδικασίες. Μπορούν να αυξήσουν την απόδοσή σας και να αυξήσουν τις εντυπώσεις των άλλων για εμάς.

πηγή: ladylike.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα