Τι λέει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που μιλάς;

Τι λέει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που μιλάς;

Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι οι λέξεις που γράφουμε ή λέμε, είναι έκφραση των εσωτερικών μας σκέψεων και της προσωπικότητάς μας. Αλλά πέρα από το ουσιαστικό περιεχόμενο της γλώσσας, μια πληθώρα μοναδικών γνώσεων για το μυαλό, κρύβεται στο ύφος ενός κειμένου ή μιας ομιλίας, σε στοιχεία όπως πόσο συχνά χρησιμοποιούνται ορισμένες λέξεις και κατηγορίες λέξεων, ανεξάρτητα από το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται.

Όταν προσπαθούμε να παρουσιαστούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, τείνουμε να επιλέγουμε αυτές που θεωρούμε κατάλληλες λέξεις. Συνήθως μάλιστα, δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε ουσιαστικά και ρήματα, ενώ η χρήση άρθρων και αντωνυμιών, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Κι όμως αυτές οι μικρές λέξεις δημιουργούν το ύφος ενός κειμένου ή του τρόπου που μιλάμε και μπορούν να επηρεάσουν τους συνομιλητές ή τους αναγνώστες, υποσυνείδητα.

Οι επιλογές λέξεων, μπορούν να αποκαλύψουν πράγματα για την προσωπικότητά μας, όπως η ψυχική μας υγεία. Η επιλογή των αντωνυμιών ενός brand, μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία ενός πελάτη και το αν θα οδηγήσει σε αγορά.

Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητα μας ο τρόπος που μιλάμε

Ο τρόπος που γράφουμε και μιλάμε μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ταυτότητα και τον χαρακτήρα μας. Πράγματα όπως

Το φύλο
Γενικά, οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες αντωνυμίες και αναφορές σε άλλα άτομα. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν άρθρα, προθέσεις και μεγάλες λέξεις.

Η ηλικία
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συνήθως αναφέρονται στον εαυτό τους λιγότερο, χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις με θετικά συναισθήματα και λιγότερες αρνητικά φορτισμένες λέξεις. Χρησιμοποιούν επίσης περισσότερα ρήματα μελλοντικού χρόνου και λιγότερα ρήματα παρελθοντικών χρόνων.

Η ειλικρίνεια
Όταν λέμε την αλήθεια, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουμε αντωνυμίες σε πρώτο πρόσωπο, όπως «εγώ». Χρησιμοποιούμε επίσης συνδέσμους όπως «παρόλο που» και «αλλά». Αυτές οι λέξεις, μπορεί να υποδεικνύουν ότι κάνουμε μια διάκριση μεταξύ του τι έκανε και του τι δεν έκανε. Κάτι που όσοι λένε ψέματα, δεν μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν.

Κατάθλιψη και αυτοκαταστροφικές τάσεις
Τα δημόσια πρόσωπα τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες αντωνυμίες σε πρώτο πρόσωπο, όταν είναι καταθλιπτικοί ή αυτοκτονικοί, υποδηλώνοντας πιθανώς υπερβολική αυτοαπορρόφηση και κοινωνική απομόνωση.

Αντίδραση στο τραύμα
Τις ημέρες και εβδομάδες μετά από μια κοινωνική, πολιτική ή οικονομική αναταραχή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το «εγώ» λιγότερο και το «εμείς» περισσότερο, υποδηλώνοντας μια επίδραση κοινωνικού δεσμού.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα