Ο Νο1 λόγος που βρήκε την ευτυχία όσο μεγάλωνε – Έγινα 50 ετών και δεν ήμουν ποτέ πιο ευτυχισμένος

Ο Νο1 λόγος που βρήκε την ευτυχία όσο μεγάλωνε – Έγινα 50 ετών και δεν ήμουν ποτέ πιο ευτυχισμένος

Υπάρχει περίπτωση το μυστικό για να είναι κανείς πιο ευτυχισμένος να είναι απλώς το να γεράσει; Ακούγεται παράλογο αλλά αυτό ισχυρίζεται ο συγγραφέας Chip Conley που αποκάλυψε τον Νο1 λόγο που βρήκε την ευτυχία όσο μεγάλωνε και πέρασε τα 50 έτη.

«Στα 63 μου χρόνια, μπορώ να πω ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν μια ιστορία δύο διαφορετικών περιπτώσεων: μια πολύ σκοτεινή από τα 30 μου έως τα 40 μου και μια πραγματικά υπέροχη που ξεκίνησε όταν έκλεισα τα 50», ανέφερε ο συγγραφέας.

Ο Νο1 λόγος που βρήκε την ευτυχία όσο μεγάλωνε

Ο Νο 1 λόγος για την ευτυχία του θεωρείται ότι είναι πώς η συναισθηματική νοημοσύνη του αυξήθηκε. «Η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την τόνωση της ευτυχίας και της ανθεκτικότητας», τόνισε ο Chip Conley.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία είναι η ικανότητα να κατανοούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, καθώς και να είμαστε ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων, αναπτύσσει τις σχέσεις μας και ενισχύει την ενσυναίσθηση μας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες κοινωνικές σχέσεις. Και καθώς γερνάμε, οι κοινωνικοί μας δεσμοί γίνονται ακόμη πιο ζωτικοί για την ευημερία μας. Με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη, είστε επίσης καλύτερα εξοπλισμένοι για να κατανοήσετε και να συμπάσχετε με τα συναισθήματα των άλλων, καλλιεργώντας βαθύτερες, πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Παρακάτω θα διαβάσετε 5 τρόπους με τους οποίους η συναισθηματική νοημοσύνη του Chip Conley αυξήθηκε όσο μεγάλωνε.

  • Νιώθω περισσότερη συμπόνια για τους άλλους
  • Είμαι λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικός
  • Δεν παίρνω τα πράγματα τόσο προσωπικά
  • Κατανοώ καλύτερα πώς να δημιουργήσω το ιδανικό περιβάλλον
  • Εκτιμώ περισσότερο τις σχέσεις

Νιώθω περισσότερη συμπόνια για τους άλλους

«Καθώς μεγαλώνω, έχω μαλακώσει … και όχι μόνο γύρω από την κοιλιά μου. Βιώνω λιγότερο εγωισμό περισσότερη ψυχή. Νιώθω πιο βαθιά για τις συνθήκες ζωής των άλλων. Ευτυχώς, είμαι σε θέση να κατευθύνω λίγη από αυτή την αυξημένη συμπόνια και προς τον εαυτό μου».

Είμαι λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικός

«Όταν ήμουν νεότερος, είχα ένα είδος συναισθηματικού ιλίγγου. Τα συναισθήματά μου με έκαναν συνεχώς να νιώθω ανισόρροπα και άβολα. Δεν ήξερα πώς να πάω στον ρυθμό τους. Στην πραγματικότητα, προσπαθούσα συχνά να ξεπεράσω τα συναισθήματά μου.

Σήμερα, δεν ιδρώνω για μικρά πράγματα. Είμαι σε θέση να επαναξιολογήσω θετικά τις αρνητικές εμπειρίες, όπως το να κολλήσω στην κίνηση σε ένα Uber (ερμηνεία: μεγάλη ευκαιρία για διαλογισμό). Ταυτόχρονα, η ενισχυμένη ικανότητά μου να αναγνωρίζω τα πρότυπα, τις συνήθειες και τις τάσεις μου, μου επιτρέπει να παρατηρώ τον εαυτό μου πιο αποτελεσματικά».

Δεν παίρνω τα πράγματα τόσο προσωπικά

«Ο Ντον Μιγκέλ Ρουίζ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι Τέσσερις Συμφωνίες», λέει: ‘Υπάρχει μία τεράστια ποσότητα ελευθερίας που σου έρχεται όταν δεν παίρνεις τίποτα προσωπικά’. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην πολωμένη εποχή μας, της ‘κουλτούρας ακύρωσης’».

Κατανοώ καλύτερα πώς να δημιουργήσω το ιδανικό περιβάλλον

«Οι κοινωνικοί επιστήμονες το αποκαλούν ‘περιβαλλοντική δεξιότητα’, ή την ικανότητα να προσδιορίζει κανείς σε ποια περιβάλλοντα θα ανθίσει — και την ικανότητα ρύθμισης και προσαρμογής στις αλλαγές σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Αυτό δείχνει επίσης γιατί, στο χώρο εργασίας, οι ηλικιωμένοι σε μια ομάδα έχουν βρεθεί να δημιουργούν περισσότερη «ψυχολογική ασφάλεια» στις ομάδες: επειδή η περιβαλλοντική δεξιότητα τους σε συνδυασμό με τη συμπόνια τους, τους βοηθούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την άνθηση της ομάδας».

Εκτιμώ περισσότερο τις σχέσεις

«Λέγεται ότι οι δύο ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι στο νεκροκρέβατό τους είναι «Αγάπησα καλά και με αγάπησαν καλά;». Η διαχρονική μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων και την έρευνα για τις Μπλε Ζώνες δείχνει με οριστικό τρόπο ότι οι σχέσεις που καλλιεργούμε στη ζωή μας μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής μας.

Φυσικά, υπάρχει πάντα μία αποκλίνουσα τιμή. Για παράδειγμα, ο μονίμως γκρινιάρης 75χρονος θείος σας. Αλλά είναι μια εξαίρεση, όχι ο κανόνας».

Tip: Θα πρέπει να θυμάστε ότι η ενσυναίσθηση είναι δεξιότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να την μάθει κάποιος σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις και γι’ αυτό να είναι ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος που είστε ευτυχισμένοι στην ζωή σας.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα