8 είδη νοημοσύνης: Σε ποιο ανήκει το παιδί σας;

8 είδη νοημοσύνης: Σε ποιο ανήκει το παιδί σας;

“Το δικό μου παιδί δεν είναι έξυπνο!”. Ποτέ, μα ποτέ μην το ξαναπείτε αυτό. Γιατί μπορεί η κλίση του στα Μαθηματικά να μην είναι τόσο δυνατή, σίγουρα όμως θα έχει αναπτυγμένες ορισμένες δεξιότητες και ταλέντα που περιμένουν να βγουν στην επιφάνεια.

Οι γονείς είναι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί τους να αναπτύξει τα ταλέντα του και να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Σύμφωνα με έρευνες, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν 8 είδη νοημοσύνης που ακολουθούν παρακάτω:

1. Γλωσσική νοημοσύνη
Χειρίζεται καλά τη γλώσσα, έχει πλούσιο λεξιλόγιο σε σχέση με τους συνομηλίκους του, συνθέτει φράσεις με περίπλοκο νόημα και απολαμβάνει τις συζητήσεις.

*Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προωθήσουμε την ανάγνωση βιβλίων, να του μιλάμε πολύ, να μοιραζόμαστε ιστορίες και εμπειρίες και να προκαλούμε τη συζήτηση.

2. Λογικομαθηματική νοημοσύνη
Του αρέσει να φτιάχνει κατασκευές, να οργανώνει και να ταξινομεί αντικείμενα.

*Εμείς μπορούμε να το εφοδιάσουμε με αντικείμενα που θα του εξάψουν τη φαντασία, και υλικά που θα του δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να συνθέσει. Στα μικρά μια λύση είναι τα τουβλάκια, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά παιχνίδια σπαζοκεφαλιές όπως ο κύβος του Ρούμπικ.

3. Κιναισθητική νοημοσύνη
Κινείται πολύ, χορεύει και προτιμά τις δραστηριότητες εξωτερικού χώρου. Του αρέσει η ζωγραφική, η χειροτεχνία και η μαγειρική.

*Μαμάδες, έχετε δουλειά εδώ. Από το κρυφτό μέχρι την άθληση, βοηθήστε το να εκφραστεί με το σώμα του, τα χέρια του και δώστε του την ευκαιρία να απασχοληθεί με κατασκευές και χειροτεχνίες.

4. Νατουραλιστική νοημοσύνη
Δείχνει περιέργεια και φιλομάθεια για ό,τι αφορά στη φύση και στα ζώα, ενώ απολαμβάνει την εξοχή.

*Ωραίοι τύποι κι αυτοί. Θα απολαύσουν το κάμπινγκ, τις εξωτερικές δραστηριότητες, τις βόλτες σε ράντσο, σε κήπους, σε αστεροσκοπείο και τις ώρες με πειράματα φυσικής και χημείας, προσαρμοσμένα πάντα στο επίπεδο γνώσεών τους.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα