Γιατί τα σκυλιά γυρίζουν το κεφάλι τους στο πλάι; Τι αποκάλυψε μελέτη

Γιατί τα σκυλιά γυρίζουν το κεφάλι τους στο πλάι; Τι αποκάλυψε μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία διαπίστωσαν ότι η μετατόπιση του κεφαλιού είναι ο τρόπος του σκύλου να επεξεργάζεται το νόημα των λέξεων και να κάνει συνδέσεις. 

Η μελέτη ανέλυσε τη συμπεριφορά 40 σκύλων καθώς οι ιδιοκτήτες τους, τους ζήτησαν να φέρουν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι λέγοντας το όνομά τους. Περίπου 33 από τα κατοικίδια δεν μπόρεσαν να μάθουν τα ονόματα των παιχνιδιών, αλλά επτά τα κατάφεραν και έγερναν το κεφάλι τους όταν άκουγαν τους ιδιοκτήτες τους να το φωνάζουν. Έξι από αυτά ήταν Border Collies, που θεωρούνται μία από τις πιο έξυπνες ράτσες στον κόσμο.

«Συχνά οι ιδιοκτήτες παρατηρούν τα σκυλιά να γέρνουν το κεφάλι τους και ακόμη δεν έχουμε πλήρη κατανόηση της λειτουργίας και των συνθηκών υπό τις οποίες συμβαίνει αυτή η συμπεριφορά» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους. «Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δείχνοντας πώς αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να σχετίζεται με την παρουσία σημαντικών και ευδιάκριτων ακουστικών ερεθισμάτων για τον σκύλο». Η κλίση του κεφαλιού είναι γνωστή ως ασύμμετρη συμπεριφορά, η οποία συναντάται και στους ανθρώπους, συνήθως τη στιγμή που σκέφτονται κάτι ή όταν ακούν έναν θόρυβο.

 Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Αντρέα Σομέζ, δήλωσε: «Η κλίση του κεφαλιού είναι μία ακόμη ασύμμετρη κίνηση στους σκύλους, αλλά δεν είχε μελετηθεί ποτέ. Ερευνήσαμε τη συχνότητα και την κατεύθυνση αυτής της συμπεριφοράς ως απάντηση σε μια συγκεκριμένη ανθρώπινη λεκτική εκφώνηση: όταν ο ιδιοκτήτης ζητά από τον σκύλο να φέρει ένα παιχνίδι λέγοντας το όνομά του. Το κάναμε αφού διαπιστώσαμε πως αυτό συνέβαινε συχνά όταν τα σκυλιά άκουγαν τους ιδιοκτήτες τους».

Δεν το κάνουν μόνο τα χαρισματικά σκυλιά
Η μελέτη περιελάμβανε τρίμηνη εκπαίδευση των σκύλων, ώστε να εξοικειωθούν με συγκεκριμένα ονόματα παιχνιδιών. Τα «προικισμένα σκυλιά» έγερναν το κεφάλι τους σε ποσοστό 43% των περιπτώσεων όταν οι ιδιοκτήτες τους φώναζαν ονόματα παιχνιδιών ενώ τα υπόλοιπα μόνο σε ποσοστό 2% των περιπτώσεων.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι μόνο τα χαρισματικά σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους, ενώ τα τυπικά σκυλιά δεν το κάνουν ποτέ» δήλωσε η Σομέζ στο Live Science. «Τα κάνουν και τα τυπικά σκυλιά, κάποια πιο συχνά από άλλα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ο ιδιοκτήτης ζητάει ένα παιχνίδι με το όνομά του, μόνο τα προικισμένα δείχνουν μια κλίση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα