Οδηγός επιβίωσης για τις ημέρες των εορτών

Οδηγός επιβίωσης για τις ημέρες των εορτών

 Η εορταστική περίοδος είναι για πάρα πολλούς ανθρώπους η πιο ευτυχισμένη του έτους. Για άλλους, ωστόσο, φέρνει μαζί της την απόλυτη τρέλα, διαταράσσοντας όλες τις ευαίσθητες ισορροπίες της καθημερινότητας. Εφέτος, τα Χριστούγεννα και ολόκληρη η εορταστική περίοδος θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τον χρόνο, όχι μόνο που θα επιβιώσετε, αλλά και που θα ευδοκιμήσετε.

Για να το καταφέρετε, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχετε προγραμματίσει με πολύ μεγάλη προσοχή και ακρίβεια όλα όσα έχετε να κάνετε. Σίγουρα, είναι απολύτως εντάξει να πείτε «όχι» σε υποχρεώσεις που δεν σας ευχαριστούν – και αυτό μάλλον θα σας απελευθερώσει από το υπέρμετρο άγχος. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια πράγματα από τα οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Ολα αυτά, όπως είναι οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτήριων για διακοπές, η δημιουργία χώρου στην κουζίνα σας όπου μπορείτε να φυλάξετε την τεράστια γαλοπούλα, οι απαραίτητες προμήθειες για κάποιο πάρτι ή χριστουγεννιάτικο γεύμα που διοργανώνετε, πρέπει απαραιτήτως να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ίσως και μερικές εβδομάδες πριν από το γενικευμένο χάος των Χριστουγέννων.

Πρέπει, λόγου χάρη, να υπολογίσετε μέσα σε όλα και ένα τελευταίο ταξίδι στο παντοπωλείο, λίγο διάστημα πριν από τη μεγάλη ημέρα, για όλα αυτά που έχετε ξεχάσει από τις προηγούμενες επισκέψεις σας και για την προμήθεια των εξαιρετικά ευπαθών τροφίμων. Χριστουγεννιάτικες κάρτες, χαρτιά περιτυλίγματος και όλα τα εποχικά είδη μπορείτε να τα αποκτήσετε διαδικτυακώς αρκετές εβδομάδες πριν από τις γιορτές: στα μέσα Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει όλα τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.

Ακόμη, εάν πρόκειται να υποδεχθείτε καλεσμένους, θα πρέπει να έχετε φροντίσει να καθαρίσετε το σπίτι σας. Αν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο για εντατικό καθαρισμό, δαπανήστε όσον έχετε στο να κάνετε απαστράπτον το μπάνιο σας, αφού σίγουρα θα το επισκεφθεί η πλειονότητα των καλεσμένων σας.

Οφείλετε, όμως, να θωρακιστείτε και ψυχολογικά εάν θέλετε να επιβιώσετε των Χριστουγέννων. Για πολλούς ανθρώπους, η περίοδος των γιορτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη συναισθηματικώς. Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε την αρνητικότητα, που ενδεχομένως να δηλητηριάσει την ψυχή σας.

Σίγουρα, δεν μπορείτε να αλλάξετε όσους, για οποιονδήποτε λόγο, σας κατακρίνουν, αλλά μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο αντίδρασής σας.

Η αλήθεια είναι ότι το καλύτερο δώρο που έχετε να κάνετε αυτή την περίοδο, έτσι ώστε να παραμείνετε αλώβητοι από το χριστουγεννιάτικο στρες, είναι αυτό της ευγένειας, της ευαισθησίας και της χάριτος προς τον εαυτό σας.

.kathimerini.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα