Έτσι πρέπει να πλένουμε φρούτα και λαχανικά

Έτσι πρέπει να πλένουμε φρούτα και λαχανικά

Είναι ένα από τα ερωτήματα που προβληματίζουν κάθε νοικοκυρά Πώς πρέπει να πλένουμε φρούτα και λαχανικά, ώστε να καθαρίζονται από χώμα, φυτοφάρμακα ή και πιθανά παθογόνα, όπως το Ε. coli, το οποίο προκάλεσε εκαντοντάδες δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ πρόσφατα;

Άλλοι μιλούν για σαπούνι, άλλοι προτείνουν τη χρήση ειδικών απορρυπαντικών, ωστόσο, πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια κατέληξε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι καλό πλύσιμο μόνο με νερό.

Η μελέτη τονίζει ότι σε φρούτα και λαχανικά με λεία επιφάνεια (π.χ. μήλα ή ντομάτες) μπορούμε να τρίβουμε την επιφάνεια με τα δάχτυλά μας, ενώ μετά το πλύσιμο όταν αυτό είναι εφικτό μπορούμε και να τα στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι καλό είναι το πλύσιμο να γίνεται λίγο πριν τη βρώση, καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, ενώ είναι αυτονόητο ότι χέρια και σκεύη πρέπει να είναι καθαρά.

Κατά τα λοιπά, η μελέτη προτείνει να αποφεύγοντα άλλες μέθοδοι καθαρισμού, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των φρούτων και λαχανικών με άλλες ουσίες.

 

Tromaktiko

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα