Για ποιον λόγο οι τυφώνες έχουν ανθρώπινα ονόματα;

Για ποιον λόγο οι τυφώνες έχουν ανθρώπινα ονόματα;

Ο κόσμος ακόμα και όταν βλέπει τηλεόραση, τείνει πολλές φορές να αναφέρεται στα πρόσωπα που παρακολουθεί σε αυτήν με το μικρό τους όνομα. Είναι πιο οικείο και πιο εύκολο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ονόματα των τυφώνων. Είναι μικρά σε μέγεθός και μένουν εύκολα στην μνήμη μας. Και κατά πάσα πιθανότητα θα τα ακούσουμε κι αυτά στην τηλεόραση.

Γιατί όμως οι τυφώνες έχουν ανθρώπινα ονόματα; Είναι κάτι που ξεκίνησε το 1953, κι αυτό υπήρξε ένα σοβαρό πρόβλημα. Μέχρι το 1950, οι τυφώνες έπαιρναν το όνομά τους από τον τόπο ή την εποχή του χρόνου κατά τον οποίο χτυπούσαν. Το 1950, χρησιμοποιήθηκε το Φωνητικό Αλφάβητο του Στρατού και του Ναυτικού, αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα, καθώς τα ονόματα ανακυκλώνονταν.

Οπότε το 1953, το κέντρο τυφώνων των ΗΠΑ, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει γυναικεία ονόματα. Η επιτυχία τους τα καθιέρωσε. Ο κόσμος τα θυμόταν πιο εύκολα και οι επιλογές ήταν πάρα πολλές. Γιατί γυναικεία ονόματα; Οι μετεωρολόγοι τότε ήταν φυσικά άντρες και έδιναν αρχικά τα ονόματα των... συζύγων τους στους τυφώνες. Εσείς να κρίνεται που έβρισκαν την ομοιότητα...

Τα ανθρώπινα ονόματα διευκόλυναν ΜΜΕ και κοινό, ώστε να μεταδοθεί η είδηση. Από το 1979, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και αντρικά ονόματα. Τα ονόματα των αντρών και των γυναικών εναλλάσσονται πλέον και οι ίδιοι κατάλογοι χρησιμοποιούνται ανά 6 χρόνια. Το 2021, θα είναι η χρονιά που ο κατάλογος θα ανανεωθεί ξανά.

Βέβαια, αν ένας τυφώνας έχει πολλά θύματα, το όνομα αποσύρεται από σεβασμό σε θύματα, επιζώντες και συγγενείς. Τα ονόματα Katrina, Ivan και Sandy για παράδειγμα έχουν αποσυρθεί.

 

 E-Daily.gr 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα