Ακατάστατοι του κόσμου όλου, μας έχω καλά νέα!

Η μελέτη – που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του journal Psychological Science – δικαιώνει τους απανταχού ακατάστατους όλου του κόσμου. Οσοι λοιπόν ζουν καθημερινά στο γραφείο τους, αγκαλιά με μία στοίβα αλληλογραφίας, φακέλων, χαρτιών και άλλα είδη γραφικής ύλης, είναι πιο δημιουργικοί από τους «τακτικούς» αυτής της ζωής. 

Αν σε πιάνει άγχος στη σκέψη πως πρέπει να τακτοποιήσεις το γραφείο σου, λοιπόν, ή αν δεν συγκαταλεγόσουν ποτέ στα άτομα που το γραφείο τους χαρακτηριζόταν το βασίλειο της τάξης και της καθαριότητας, διάβασε τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών και αποστόμωσέ τους όλους:

Η ψυχολόγος-ερευνήτρια KathleenVohs του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, ζήτησε από κάποιους εθελοντές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο στο χώρο εργασίας τους. Μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου προτάθηκε στα ίδια άτομα να πάρουν μια σοκολάτα ή ένα μήλο κατά την αποχώρησή τους και παράλληλα τους δόθηκε η δυνατότητα να δωρίσουν χρήματα σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα που είχαν ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο, απάντησαν επιμελώς το ερωτηματολόγιο, διάλεξαν το μήλο από τη σοκολάτα και έκαναν μεγαλύτερες δωρεές σε σχέση με εκείνα που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο σε ένα ακατάστατο γραφείο. Ένα συγυρισμένο περιβάλλον ευνοεί τα άτομα να είναι πιο πειθαρχημένα. Καμία έκπληξη ως εδώ!

Οι ερευνητές όμως θέλησαν να πάνε το πείραμα ένα βήμα πιο πέρα (ή έπρεπε οπωσδήποτε να καταλήξουν σε κάποιο θετικό συμπέρασμα για τους ακατάστατους) και τα κατάφεραν:

Έτσι, ζήτησαν από τους ίδιους εθελοντές να βρουν μερικές νέες χρήσεις στα μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Οι τακτικοί με τους officeακατάστατους εργαζόμενους είχαν τον ίδιο αριθμό ιδεών. Ωστόσο, οι πιο πρωτότυπες και δημιουργικές προήλθαν από εκείνους που έχουν …τσακωθεί με το συγύρισμα!

Παράλληλα, όταν ρώτησαν τους εθελοντές αν έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προϊόντα, αν θα διάλεγαν το καθιερωμένο ή το καινούργιο, οι ακατάστατοι θέλησαν να δοκιμάσουν το νέο προϊόν ενώ οι τακτικοί το καλό και δοκιμασμένο.

Τα συμπεράσματα; «Ένα ακατάστατο περιβάλλον ευνοεί την απελευθέρωση από την παράδοση, η οποία μπορεί να φέρει φρέσκες, πρωτοποριακές ιδέες.» παρατήρησε η Vohs.

Αντίθετα, ένα τακτοποιημένο περιβάλλον ενισχύει τη σύμβαση και τον περιορισμό του ρίσκου.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι; Οι εταιρείες και οι οργανισμοί που επιθυμούν να έχουν στο εργατικό δυναμικό τους τόσο δημιουργικά όσο και πιο πειθαρχημένα άτομα. Ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον εργασίας ευνοεί τη θετική σκέψη και τη γενναιοδωρία ενώ η ακαταστασία υποβοηθά τη δημιουργική σκέψη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε απεγνωσμένα μια …επιφοίτηση, απλώς κάντε άνω κάτω το γραφείο σας!

Πηγή: health.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ