Γιορτινό ρολό χοιρινό με κόκκινη σάλτσα

Γιορτινό ρολό χοιρινό με κόκκινη σάλτσα

Υλικά για 6 μερίδες

Χοιρινή σπάλα ή μπούτι (χωρίς κόκκαλο) 1,5 κιλό με 1.800 γρ. περίπου

500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα

4 σκελίδες σκόρδου  καθαρισμένε

1 φλ. Κράνμπερι ή σταφίδε

½ φλ. Ελαιόλαδο

1 ποτήρι κονιάκ
2 κ.σ πετιμέζι

350 γρ. κόκκινα φρούτα δάσους ( κατεψυγμένα ή κονσέρβα )

1 κ.σ μαρμελάδα κόκκινων φρούτω

3 κ.σ σόγια σάλτσα

3 ποτήρια ζωμό λαχανικών KNORR σπιτικό

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία


Αλατοπιπερώνουμε τη σπάλα και σκορπίζουμε πάνω 1 φλιτζάνι κόκκινα φρούτα δάσους και τη μισή ποσότητα από τα κράνμπερι. Περιχύνουμε τη σπάλα με 2 κ.σ ελαιόλαδο.

Τυλίγουμε τη σπάλα σε ρολό και στερεώνουμε το ρολό με σπάγγο μαγειρικής.
Θωρακίζουμε το ρολό και το ροδοκοκκινίζουμε από όλες τις πλευρές. Σοτάρουμε και τα κρεμμυδάκια  στιφάδου. Μόλις σοταριστούν τα κρεμμυδάκια ρίχνουμε και το σκόρδο.

Μεταφέρουμε το ροδοκοκκινισμένο ρολό σε γάστρα ,τα κρεμμυδάκια  και το σκόρδο.

Μαζεύουμε τα γλάσα της κατσαρόλας με το κονιάκ. Προσθέτουμε το ζωμό ζεστό. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα, τη σόγια, το πετιμέζι και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο της σάλτσας. Περιχύνουμε τη σάλτσα αυτή πάνω από το ρολό. Προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα, τα κράνμπερι  που περίσσεψαν. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στο φούρνο  στους 180 για 1 ½ ώρα. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε ένα τέταρτο ακόμη να πάρει χρώμα το ρολό.

Κόβουμε σε φέτες το χοιρινό ρολό και σερβίρουμε με πουρέ κάστανου και τη σάλτσα ης γάστρας

Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Γίνε ο master chef της παρέας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα