Φασολάδα ξέρετε να φτιάχνετε; Συνταγές

Λίγο το κρύο, λίγο οι οικονομικές δυσκολίες άντε και λίγο η παράδοση μας καλούν να ξέρουμε να φτιάξουμε το εθνικό μας φαγητό την φασολάδα!

"Μάθε τέχνη και ..."

Φασολάδα παραδοσιακή

Υλικά

  • 500 γρμ. ξερά φασόλια
  • 1 μεγάλο, κομμένο φέτες Κρεμμύδι(α)
  • 3 μέτρια, κομμένα φέτες Καρότο(α)
  • 2 κλωνάρια ψιλοκομμένο Σέλινο
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού Χυμός ντομάτας
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού Λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό, τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις και τα ξανασραγγίζετε. Βάζετε πάλι τα φασόλια στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και το ανάλογο νερό. Αφήνετε την σούπα να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.

Φασολάδα Κοζάνης

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. άσπρα φασόλια( τα οποία έχτε μουσκέψει για 12-15 ώρες), 120 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε φέτες,60 γρ καρότα κομένα σε ζάρια,60 γρ. σέλινο ψιλοκομμένο,150 γρ. ντομάτες κομμένες σε κύβους,100-120 γρ. ελαιόλαδο,10 γρ. πάπρικα,10 γρ. μαιντανό, ψιλοκομμένο,60 γρ χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες,αλάτι,πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζετε τα φασόλια και τα βάζετε αποβραδίς σε νερό.Τα ξεπλένετε και τα βραζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό (500γρ.) για 15΄.Προσθέτετε τα κρεμμύδια,τα καρότα και το σέλινο.
Όταν μισοβράσουν τα φασόλια, προσθέτετε τις ντομάτες,το λάδι,το μαιντανό,τα λουκάνικα,αλάτι και πιπέρι.Βράζετε μέχρι να χυλώσει η σούπα.
Σερβίρετε ζεστη.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 1/2 κιλό φασόλια μέτρια, ξερά
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 5 φέτες παστουρμά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Κόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια τις πιπεριές (εκτός από την καυτερή αν θέλουμε να την αφαιρέσουμε) και τον παστουρμά.

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα φασόλια μαζί με λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμ μύδια, τις πιπεριές και τον παστουρμά.

Όταν τα φασόλια βράσουν προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, μπόλικο πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το ζουμί.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ

Συστατικά:
- 500 γρ φασόλια
- 2 καρότα
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
- τουλάχιστον 2 λεμόνια
- ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αφήνουμε τα φασόλια από το βράδυ σε νερό
2. Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 30-40 λεπτά. Προσοχή για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες παρενέργειες βγάζουμε με ένα κουτάλι τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια
3. Αν μετά από 30 λεπτά τα φασόλια μας είναι σχεδόν ωμά ή πετάξτε τα και φτιάξτε μια μακαρονάδα η οπλιστείτε με υπομονή γιατί άγνωστο πότε θα είναι έτοιμα...
4. Λίγο πριν τα 30-40 λεπτά ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, πολτοποιούμε το σκόρδο και τρίβουμε τα καρότα στο πλέντερ
5. Μετά από 30-40 λεπτά λοιπόν, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράζουν ξανά τοποθετώντας μέσα το καρότο, τα κρεμμυδια, το σκόρδο και τη ρίγανη
6. Συνήθως χρειάζεται άλλη μισή ωρίτσα βέβαια αυτό εξαρτάται από τη διάθεση των φασολιών οπότε δοκιμάζετε μέχρι να είναι έτοιμα. Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το χυμό των 2 λεμονιών
7. Ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε. 1 κουταλιά της σούπας ανά πιάτο είναι η συνιστώμενη ποσότητα

περισσότερες συνταγες

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα