Μαγειρίτσα, η κλασική

Είναι μια ανοιξιάτικη σούπα, από τα εντόσθια του αμνοερίφιου που θα... πέσει στη σούβλα την ημέρα της Ανάστασης. Η μαγειρίτσα είναι ένα πιάτο που παλιότερα αποτελούσε τη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεωφαγία για τους πιστούς που νήστευαν επί 40 μέρες.

Υλικά


1 συκωταριά αρνίσια καθαρισμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 μεγάλα μαρούλια καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
Αλάτι, πιπέρι
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
2 αυγά
χυμό από 2 λεμόνια

Προετοιμασία

Βάζετε νερό σε κατσαρόλα να κοχλάσει και ρίξτε τη συκωταριά να ζεματιστεί για 2-3 λεπτά. Αφαιρέστε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και ψιλοκόψτε
Βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε τη συκωταριά. Προσθέστε στη συνέχεια τα κρεμμύδια και τα μαρούλια, γυρίζοντας ώσπου να μαραθούν. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τον άνηθο.
Σκεπάστε τα υλικά σας με ζεστό νερό ή ιδανικά ζωμό λαχανικών (1-2 λίτρα), κλείστε το καπάκι και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 40’ λεπτά. Προσθέστε στο τέλος το ρύζι, αφήνοντας άλλα 10’ λεπτά να βράσει.
Στο μεταξύ, χτυπήστε τα αυγά με το λεμόνι να αφρατέψουν καλά. Μπορείτε, είτε να βάλετε το αυγολέμονο σε μπολ επεξεργαστή τροφίμων και να προσθέστε καθώς το χτυπάτε, λίγο, λίγο από τα υγρά της σούπας. Αλλιώς, με τον κλασικό τρόπο, χτυπάτε με ένα σύρμα ή πιρούνι και δίνεται θερμοκρασία στα αυγά με λίγο ζωμό από τη σούπα. Γυρίστε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρετε την μαγειρίτσα ζεστή

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα