Εύκολη συνταγή για Πασχαλινό τσουρέκι

Είναι το απόλυτο Πασχαλινό έδεσμα, αν και είναι λίγο μπελαλίδικη διαδικασία για τις νοικοκυρές. Η συνταγή που σας προτείνουμε είναι από τις πιο εύκολες, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι οι φίλες σας θα σας την ζητήσουν σίγουρα για του χρόνου!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι ( Το καλύτερο είναι να προτιμήσετε αλεύρι για τσουρέκι που θα βρείτε με αυτή την ονομασία στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αν δεν το βρείτε χρησιμοποιήστε αλεύρι παραδοσιακό για ψωμί ή αλεύρι απλό, για όλες τις χρήσεις)

300 γρ. χλιαρό νερό

60 γρ. νωπή μαγιά, τριμμένη

300 γρ. ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο λιωμένo

4  αυγά

2 κουτάκια σκόνη βανίλιας

1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί

ξύσμα από 1  πορτοκάλι

1 κρόκος αυγού, χτυπημένος, για το άλειμμα των τσουρεκιών.

Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίξτε εκεί που κάνατε τη λακκούβα το χλιαρό νερό και την τριμμένη μαγιά

Με το χέρι σας πάρτε λίγο από το αλεύρι και τη μαγιά και ξεκινώντας από το σημείο που έχετε ανοίξει τη λακκούβα, ανακατέψτε μέχρι να γίνουν χυλός

Σκεπάστε τη λεκάνη με μια κουβερτούλα. Αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί για 1 - 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και το βούτυρο για μερικά λεπτά, μέχρι γίνει μια αφράτη κρέμα.

Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα και χτυπήστε καλά. Στη συνέχεια ρίξτε τη σκόνη βανίλιας, το μαχλέπι, και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.

Ξεσκεπάστε τη λεκάνη και προσθεστε  το μείγμα των αυγών. Ανακατεψτε όλα τα υλικά της λεκάνης, φέρνοντας το άθικτο αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε καλά για 7 - 8 λεπτά.

Χωρίστε τη ζύμη στη μέση,κόψτε σε τρία κομμάτια, πλάστε τα σε μέτρια κορδόνια και φτιάξτε κοτσίδες. Στο κέντρο του κάθε τσουρεκιού-κοτσίδας μισοβυθίστε ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.

Στρώστε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου και βάλτε τα τσουρέκια σας. Σκεπάστε τα  με μια πετσέτα και  αφήστε τα για 1 ώρα να φουσκώσουν καλά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C, ξεσκεπάστε το ταψί και αλείψτε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού για να γυαλίσουν όμορφα.

Ψήστε για για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσουν

Καλή σας όρεξη!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα