Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ

Για το χαλβά:

380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250 ml. ηλιέλαιο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 πορτοκάλια

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο

50 γρ.  φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένα

Για  το σιρόπι:

1 lt. νερό

300 γρ.  ζάχαρη  κρυσταλλική

Για το σερβίρισμα:

Ξύσμα πορτοκαλιού

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Βάζουμε τα δύο από τα τέσσερα  πορτοκάλια  σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά  και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα πορτοκάλια.

2Όταν ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας πιέζουμε τα πορτοκάλια ώστε να βγάλουμε όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε.

3Βάζουμε τα πορτοκάλια στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές, και αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσουν τελείως.

4Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε το νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη.

5Στη συνέχεια βάζουμε μία δεύτερη μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και έπειτα το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας το συχνά για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

6Αδειάζουμε σε δόσεις το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει. Έπειτα βάζουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τον πουρέ πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

7Τέλος κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φιλέ αμύγδαλου, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.

8Παίρνουμε μία φόρμα για κεικ 20 εκ. περίπου και με τη βοήθεια ενός πινέλου, την αλείφουμε με ελαιόλαδο.

9Αδειάζουμε το μείγμα του χαλβά μέσα στη φόρμα και με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρώς το μείγμα ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος.

10Αφήνουμε το χαλβά στην άκρη για 2 ½ - 3 ώρες περίπου μέχρι να κρυώσει και να σφίξει τελείως.

11Ξεφορμάρουμε το χαλβά, πασπαλίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Πηγή: giorgostsoulis.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα