Τούρτα σοκολάτας για την γιορτή των ερωτευμένων

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

90 γρ. φουντούκια ολόκληρα ακαθάριστα

75 γρ. ζάχαρη

20 γρ. ζάχαρη άχνη

1πρεζα αλάτι

1 αυγό

1 κροκο αυγού

40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γλ. μπεικιν παουντερ

40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 62%

20 γρ.σοκολατα γάλακτος

70 γρ. βούτυρο

3 ασπράδια αυγών

15 γρ. ζάχαρη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα –πάνω απο 60% κακαο-

55 γρ. σοκολάτα γάλακτος

120 γρ. γάλα

20 γρ. γάλα επιπλέον για το γράσο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στρώνουμε τα φουντουκιά σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 140 βαθμούς . Μόλις καβουρντιστουν τα φουντούκια τα πολτοποιούμε στο μίξερ μέχρι να αποκτήσουμε πούδρα.

Λιώνουμε σε μπεν μαρι τη κουβερτούρα και τη σοκολάτα γάλακτος με το βούτυρο που το έχουμε κόψει σε κομματάκια.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα αφράτη άλλα όχι πολύ σφιχτή για να γίνει αφράτο το παντεσπάνι.

Στο κάδο του μίξερ με το φτερό ανακατεύουμε τη πούδρα φουντουκιού, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Προσθέτουμε το ολόκληρο αυγό και το κρόκο. Χτυπάμε για 3 λεπτα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και μετά σιγά σιγά το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ –τα όποια θα πρέπει να τα έχουμε κοσκινίσει-

Στο παραπάνω μίγμα ενώνουμε και τη μαρέγκα απαλά για να μείνει το μίγμα αφράτο.

Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψάκι 16 με 18 εκ.και ύψους 4 εκ. το οποίο το έχουμε αλείψει με βούτυρο και το έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.  Το παντεσπάνι θα πρέπει να μείνει μαλακό.

Για την γκανας :

Λιώνουμε τις 2 σοκολάτες στο μπεν μαρι. Μόλις λιώσουν προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα το οποίο θα πρέπει να το έχουμε ζεστάνει. Ανακατεύουμε το μίγμα με αυγοδαρτη μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και γυαλιστερή γκανας .

Σύνθεση:

Στρώνουμε 120 γρ.απο τη γκανας πάνω στο στρώμα απο το παντεσπάνι, με μια σπάτουλα το απλώνουμε καλά . Πάνω βάζουμε το δεύτερο στρώμα από το παντεσπάνι. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο της γκανας και 20 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε για να αποκτήσουν ένα γλάσο υγρό και γυαλιστερό.

Το τελείωμα:

Τοποθετούμε το γλυκό σε σκαριτσα την οποια τοποθετούμε σε δίσκο. Ρίχνουμε πάνω το γλασο για να καλύψουμε και τις άκρες . Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε .

Άγιος Βαλεντίνος και γευστικές συμβουλές!

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα