Η ζεστή μπεσαμέλ με το μοσχοκάρυδο «πλημμύριζε» το χώρο και το γλυκό άρωμα της κανέλας στα κοκκινιστά γέμιζε θαλπωρή και αγάπη την κουζίνα.
Μια γευστική πανδαισία με αρώματα και μνήμες «κλείδωσαν» στην παιδική μνήμη της Εύας Μονοχάρη που βρίσκεται πίσω από το γνωστό food blog Funky Cook.
Τι σημαίνει όμως να είσαι food blogger στην Ελλάδα και ποιες δυσκολίες αντιμετώπισε όταν αποφάσισε, η «βετεράνος» πλέον του είδους, να συνδυάσει το blogging με τη μαγειρική;
Η πρώην παιδαγωγός μιλάει στο newsbeast.gr για το πώς έκανε την αγάπη της επάγγελμα και την ομάδα δράσης Food4Good που δημιούργησε. Συμβουλεύει ακόμη μέσα από την πολύχρονη εμπειρία της τους μελλοντικούς food bloggers και μάς προτείνει να φτιάξουμε μια από τις πιο αγαπημένες της συνταγές σε μια διαφορετική εκδοχή.
Έχετε ένα από τα πιο πετυχημένα food blogs στην Ελλάδα. Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς έφτασε ως εδώ;
Η ιδέα για το Funky Cook ξεκίνησε το 2007 όταν σκέφτηκα ότι θα ήθελα να συγκεντρώσω αλλά και να μοιραστώ τις συνταγές μου. Κάπως έτσι με κέρδισε και το blogging αφού η μαγειρική με είχε κερδίσει πολλά χρόνια νωρίτερα.
Δειλά-δειλά «ανέβαζα» τις συνταγές μου στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα του Βlogger όμως οι ανάγκες μεγάλωναν και πολύ σύντομα το 2011 μεταπήδησα στο WordPress, σε δικό μου server και το FunkyCook.gr ήταν στον αέρα με δικό του domain. Το 2013 είχα την πρώτη ουσιαστική πρόταση συνεργασίας και με τα χρήματα αυτά αγόρασα την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή.
Πώς κάνατε το food blogging επάγγελμα; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Η αλήθεια είναι πως τότε δεν υπήρχε καμία απολύτως προοπτική, αλλά ένιωθα πως αυτό ήταν το αντικείμενο που θα ήθελα να κάνω επάγγελμα και έψαχνα τρόπους για να συμβεί αυτό, μέχρι τότε να τονίσω πως δεν υπήρχαν τα social media και όλη η επισκεψιμότητα ήταν οργανική.
Τα πρώτα μου έσοδα ως blogger ήρθαν από τις διαφημίσεις της Google από τις οποίες τότε «έβγαζα» ένα βασικό μηνιάτικο μισθό. Αυτό με βοήθησε να αφοσιωθώ στο blogging, να συγκεντρώσω μέσα σε 2 χρόνια πάνω από 800 συνταγές και άρθρα σχετικά με το φαγητό και τη γαστρονομία, να εξελιχθώ στη φωτογραφία αλλά και να βρω την «ταυτότητά» μου ως blogger.
Δεν συνάντησα καμία δυσκολία γιατί δεν υπήρχε κάτι ουσιαστικό να περιμένω. Αργότερα θα έλεγα πως ήμουν, ας πούμε, τυχερή γιατί τότε κάποιοι άνθρωποι της διαφήμισης που αντιλήφθηκαν την ανερχόμενη τάση του blogging μ' εμπιστεύτηκαν, χωρίς να έχω ουσιαστικό αντικείμενο και δίπλα τους έμαθα αρκετά.
Η εξέλιξη τα επόμενα χρόνια ήταν ραγδαία στην καθιέρωση του blogging ως επάγγελμα και όσο αυτή πλησίαζε στην αναγνώριση και τη σημερινή της κατάσταση θεωρώ πως με βρήκε κι εμένα έτοιμη πια, με εμπειρία αρκετών ετών και με ένα πολύ δυνατό blog.
Σήμερα, οι δυσκολίες για έναν blogger είναι περισσότερες και ας υπάρχουν όλα τα μέσα και η καθοδήγηση, για εμένα είναι πιο δύσκολα τώρα γιατί εγώ η ίδια έχω περισσότερες απαιτήσεις από τη δουλειά μου, όπως και η αγορά.
Ποια ήταν η επαγγελματική σας ασχολία πριν αποφασίσετε να αφιερωθείτε στο food blogging;
Αν και έχω σπουδάσει και δουλέψει μερικά χρόνια ως παιδαγωγός, ο χαρακτήρας μου διαρκώς με σπρώχνει ν'αναζητώ νέα ενδιαφέροντα στην επαγγελματική μου πορεία, έτσι έχω κάνει αρκετές δουλειές και λίγο πριν «γίνω» και επίσημα blogger είχα μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων την οποία άφησα πίσω μου πολλά χρόνια πριν, όταν ήρθε η κρίση.