XGoals και στοίχημα: Ο απόλυτος οδηγός

Τα XGoals αποτελούν την επανάσταση στον τρόπο που «διαβάζουμε» πλέον το ποδόσφαιρο και το Betmarket.gr έχει τον οδηγό για το πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελος σας στο στοίχημα.

Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, τα δεδομένα (data) και τα στατιστικά έχουν γίνει πολύ πιο διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα expected goals (XGoals). Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν το μέλος της Opta, Sam Green, εισήγαγε αυτή τη μέτρηση, η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον διαδεδομένες και διορατικές, όσον αφορά τα αναλυτικά στοιχεία του ποδοσφαίρου.

Η μέτρηση αυτή δεν άργησε να υιοθετηθεί και από τις στοιχηματικές εταιρίες, την ώρα που τα XGoals αποτελούν ένα από τα πλέον συνήθη χαρακτηριστικά σε αναλύσεις μεγάλων μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Και οι ίδιοι οι προπονητές βέβαια επικαλούνται τα XGoals σε συνεντεύξεις του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γιούργκεν Κλοπ, όταν είχε συγκρίνει την ομάδα του με την Μάντσεστερ Σίτι με βάση τα XGoals, ενώ συχνές αναφορές σε αυτό το στοιχείο έκανε και ο Ντιν Σμιθ.

Τα XGoals είναι μια από τις πρώτες προηγμένες μετρήσεις που έγιναν ευρέως γνωστές στους λάτρεις του ποδοσφαίρου και έτσι αναπόφευκτα έχει να αντιμετωπίσει και τους επικριτές της όλο αυτό το διάστημα. Πρακτικά μιλάμε για την «μάχη» μεταξύ της παραδοσιακής προβολής του ποδοσφαίρου και αυτής που συνδυάζει την οπτική με την ανάλυση δεδομένων. Φυσικά, το μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει με την κατανόηση για το πώς λειτουργεί η μέτρηση και πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε.

Τι είναι τα Expected Goals (XGoals);

Τα XGoals μετρούν την ποιότητα μιας ευκαιρίας υπολογίζοντας την πιθανότητα να σημειωθεί γκολ από μια συγκεκριμένη θέση στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης φάσης του παιχνιδιού. Αυτή η τιμή βασίζεται σε πολλούς παράγοντες πριν από τη λήψη της λήψης. Τα XGoals μετριούνται σε μια κλίμακα μεταξύ μηδέν και ενός, όπου το μηδέν αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία που είναι αδύνατο να σκοράρει και το ένα αντιπροσωπεύει μια πιθανότητα ότι ένας παίκτης αναμένεται να σκοράρει κάθε φορά.

Γνωρίζουμε ότι μια ευκαιρία από τη μέση του γηπέδου δεν είναι τόσο πιθανό να οδηγήσει σε γκολ όσο μια ευκαιρία μέσα από την περιοχή. Με τα xG, μπορούμε πραγματικά να ποσοτικοποιήσουμε πόσο πιθανό είναι ένας παίκτης να σκοράρει από κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι η ευκαιρία από τη μεγάλη περιοχή με ένα δεδομένο σύνολο χαρακτηριστικών πριν από τη λήψη άξιζε 0,1 xG. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος παίκτης αναμένεται να σκοράρει ένα γκολ από κάθε δέκα σουτ σε αυτή την κατάσταση ή το 10% του χρόνου.

Η ορολογία μπορεί να είναι νέα, αλλά αυτές οι φράσεις χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου και τους σχολιαστές για χρόνια πριν από την εισαγωγή του xG - «το σκοράρει εννέα φορές στις δέκα» ή «θα έπρεπε να είχε ένα χατ-τρικ».

XGoals – Στοίχημα: Το λάθος στον τρόπο αντίληψης

Τα κυριότερα αρνητικά σχόλια σχετικά με τα XGoals εμφανίζονται συχνά σε σενάρια όπου η μέτρηση δεν εφαρμόζεται σωστά. Το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι σε επίπεδο παιχνιδιού. Η ομάδα που έχει το υψηλότερο xG σε έναν αγώνα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έπρεπε να είχε κερδίσει το παιχνίδι. Το xG μετρά μόνο την ποιότητα των πιθανοτήτων και όχι το αναμενόμενο αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Εάν μια ομάδα πάρει προβάδισμα νωρίς, δεν «χρειάζεται» απαραίτητα να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες και συχνά περιμένουμε να δούμε την αντίπαλη ομάδα να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για γκολ στο υπόλοιπο του αγώνα επιδιώκοντας την επιστροφή.

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι η κυριολεκτική ερμηνεία του μετρικού ονόματος. Δεν «αναμένουμε» τους στόχους να συμβούν ακριβώς όπως προβλέπει η πιθανότητα. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι κλάσματα γκολ δεν μπορούν να σημειωθούν. Η ονομασία «expected goals» (ελληνιστί, αναμενόμενα goal), προέρχεται από τη μαθηματική έννοια της «αναμενόμενης αξίας» (expected value) και είναι ένα μέτρο της πιθανότητας εμφάνισης ενός αποτελέσματος. Η αναμενόμενη αξία μιας δίκαιης ρίψης νομίσματος είναι 50% πιθανό να προσγειωθεί στην κορώνα και 50% πιθανό να προσγειωθεί στα γράμματα. Δεν περιμένουμε ότι ακριβώς οι μισές εκτοξεύσεις μας θα προσγειωθούν σε κάθε αποτέλεσμα, αλλά μάλλον ότι σε μεγαλύτερο αριθμό ρίψεων νομισμάτων, είναι πιθανό να υποχωρήσουν σε αυτή την ισορροπία. Το ίδιο ισχύει και για τα XGoals. Η απόκλιση από την αναμενόμενη τιμή είναι αναπόφευκτη και αυτή είναι πολύτιμη πληροφορία που μπορούμε να αναλύσουμε στο ποδόσφαιρο.

Η Πλάνη του Τζογαδόρου

Ένας παίκτης ή μια ομάδα που έχει υπεραπόδοση στα xGoals του, δεν χρειάζεται να έχει χαμηλότερη απόδοση για να υποχωρήσει στις προσδοκίες. Αυτή είναι μια έννοια γνωστή ως Πλάνη του Τζογαδόρου. Αν και θα περιμέναμε να επιστρέψουν στο σκοράρισμα σύμφωνα με τις προσδοκίες τους με τα μελλοντικά τους σουτ, έχουν ήδη «χρεώσει» αυτή την υπεραπόδοση και έτσι θα εξακολουθήσουμε να περιμένουμε να έχουν υπεραπόδοση κατά αυτό το ποσό στα συνολικά της σεζόν. Με τον ίδιο τρόπο, εάν ένα κέρμα που πετάχτηκε στην κορώνα δέκα φορές στη σειρά, οι μελλοντικές ρίψεις κερμάτων εξακολουθούν να είναι εξίσου πιθανό να προσγειωθούν στην κορώνα όπως και στα γράμματα, αλλά οι δέκα φορές που το κέρμα έπεσε στην κορώνα έχουν ήδη συμβεί.

Πώς Υπολογίζουμε τα XGoals;

Ενώ παρακολουθούμε έναν αγώνα, μπορούμε βάσει διαίσθησης να πούμε ποιες ευκαιρίες ήταν περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να μετουσιωθούν σε γκολ. Πόσο κοντά ήταν ο σουτέρ στο γκολ; Σούταρε από καλή γωνία; Ήταν ένας εναντίον ενός; Ήταν κεφαλιά;

Η δυσκολία είναι ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 25 σουτ ανά παιχνίδι για τα οποία πρέπει να τα καταφέρουμε, όλα ενδεχομένως από μοναδικές καταστάσεις. Το πλεονέκτημα του μοντέλου των XGoals είναι ότι μπορούμε τώρα να πάρουμε τις παραπάνω μεταβλητές – και άλλες – και να ποσοτικοποιήσουμε για να δούμε πώς καθεμία από αυτές επηρεάζει την πιθανότητα να σημειωθεί ένα γκολ. Αυτή η μέτρηση, λοιπόν, μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε την ποιότητα των ευκαιριών και για τα 9.398 σουτ που έγιναν στη σεζόν 2019-20 της Premier League σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το μοντέλο xG της Stats Perform έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο λογιστικής «παλινδρόμησης». Το μοντέλο αυτό τροφοδοτείται από εκατοντάδες χιλιάδες σουτ από τα ιστορικά δεδομένα Opta και ενσωματώνει μια σειρά από μεταβλητές που επηρεάζουν την πιθανότητα να σημειωθεί ένα γκολ.

Μερικές από τις πιο σημαντικές μεταβλητές παρατίθενται παρακάτω:

 • Απόσταση από τον στόχο
 • Γωνία προς τον στόχο
 • Ενας με έναν (τετ-α-τετ)
 • Παίκτες που συμμετέχουν στη φάση (αντίπαλοι αμυντικοί, τερματοφύλακας)
 • Μέρος του σώματος (π.χ. κεφάλι ή πόδι) που συμμετέχει στη φάση
 • Είδος ασίστ (π.χ., κάθετη μπαλιά, σέντρα, τράβηγμα προς τα πίσω κ.λπ.) ​
 • Μοτίβο παιχνιδιού (π.χ. ανοιχτό παιχνίδι, fast break, απευθείας ελεύθερο φάουλ, κόρνερ, πλάγιο κ.λπ.)

Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες καταστάσεις είναι ιδιαίτερα μοναδικές και έτσι διαμορφώνονται ανεξάρτητα. Στα πέναλτι δίνεται μια σταθερή τιμή που αντιστοιχεί στο συνολικό ποσοστό μετατροπής τους (0,79 xG). Τα απευθείας φάουλ έχουν το δικό τους μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για τις ευκαιρίες με κεφαλιά. Αποτιμώνται διαφορετικά για στημένες φάσεις και ανοιχτό παιχνίδι.

Από την αρχή της σεζόν 2017-18, τα λεπτομερή δεδομένα του Stats Perform περιλαμβάνουν για όλα τα σουτ την πίεση και την τοποθέτηση των αμυντικών και του τερματοφύλακα. Αυτά θα τροφοδοτήσουν μια επερχόμενη έκδοση του μοντέλου.

Στοίχημα: Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Xgoals;

Εκτός από τη χρήση πληροφοριών xG για την κατανόηση των στατιστικών των ποδοσφαιρικών αγώνων και των παικτών, οι λάτρεις του ποδοσφαίρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα XGoals και στο στοίχημα. Δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με χαμηλό σκορ, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε ποια ομάδα θα σκοράρει τα περισσότερα γκολ στο τέλος του αγώνα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας δεδομένα xG, μπορείτε να καταλήξετε σε μια πρόβλεψη νίκης. Η μέτρηση xG μπορεί επίσης να βοηθήσει στον προσδιορισμό μιας ομάδας που είναι πιθανό να επιστρέψει για να κερδίσει έναν αγώνα, είτε αυτή τη στιγμή έχει υπερβολική ή χαμηλή απόδοση. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα xG για να δημιουργήσει έναν σωστό πίνακα του προηγούμενου πρωταθλήματος και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να προβλέψει το μελλοντικό πρωτάθλημα ή μια συγκεκριμένη φάση πρωταθλήματος.

Τα συν των XGoals στο Στοίχημα:

 • Βοηθούν να διαχωριστεί η τύχη από την ικανότητα.
 • Πιο ακριβή δεδομένα που βοηθούν στην ανάλυση της απόδοσης της ομάδας και της πιθανότητας μελλοντικών αποτελεσμάτων.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοίχημα εντός παιχνιδιού για συνολικά γκολ και ειδικά στοιχήματα παικτών.
 • Πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εικόνα των ομάδων στο Stoixima Live (κάνοντας κλικ μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό για το live στοίχημα)

Τα πλην των XGoals στο Στοίχημα:

 • Η μέτρηση xG δεν είναι τόσο χρήσιμη σε μεμονωμένα παιχνίδια.
 • Τα XGoals δεν λειτουργούν καλά όταν έχουμε να κάνουμε με παραγωγικούς παίκτες και ομάδες που μπορούν να σκοράρουν με κάθε τρόπο.

Εν κατακλείδι

Τα XGoals είναι μια από τις πιο άμεσες και χρήσιμες μετρήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα ενός σουτ που γίνεται γκολ. Έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε ομάδες, διοίκηση συλλόγων, αθλητικούς αναλυτές και παίκτες. Μάλιστα, πλέον είναι διαθέσιμο και σε στοιχηματικές εταιρίες να ποντάρετε σε αυτή τη μέτρηση (αποκλειστικά στη Novibet) ενώ σε κάποιες (Bet365 & Stoiximan) μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε live για την μέτρηση των Χgoals σε κάθε αγώνα. Συνεπώς, μπορείτε να τοποθετήσετε κερδοφόρα στοιχήματα, αυξάνοντας τα κέρδη σας. Επιπλέον, μόλις εφαρμόσετε όλες τις μεταβλητές XGoals, θα πρέπει να τα υπολογίσετε εύκολα. Εξάλλου, δεν απαιτεί αναλυτικές δεξιότητες. Εάν έχετε διαβάσει προσεκτικά αυτόν τον πόρο, θα πρέπει να κατανοήσετε καλύτερα τα XGoals.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα