Προκριματικά Euro 2024 - Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα πρωταθλήματα μπαίνουν σε παύση αυτή τη βδομάδα, με τις εθνικές ομάδες να συγκροτούνται για πρώτη φορά μετά το Μουντιάλ και στην Ευρώπη ξεκινούν τα προκριματικά για το Euro 2024.

Φυσικά, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην Εθνική Ελλάδος, η οποία με τον Γκας Πογιέτ στον πάγκο, έχει μπει σε μία νέα περίοδο. Το ποδόσφαιρο που παίζει αρέσει στο κοινό, περισσότερο, όμως, αρέσει στους ίδιους τους παίκτες.

Ας δούμε, όμως, για αρχή τις βασικές πληροφορίες για τα φετινά προκριματικά του Euro 2024.

Σύστημα διεξαγωγής

Στα προκριματικά του Euro 2024, οι συμμετέχουσες ομάδες χωρίστηκαν σε 10 ομίλους των 5 και 6 ομάδων. Συγκεκριμένα, από 5 ομάδες έχουν οι επτά πρώτοι όμιλοι και οι τρεις τελευταίοι έχουν 6 ομάδες.

Στην τελική φάση του Euro 2024 παίρνουν την πρόκριση οι επικεφαλής των 10 ομίλων, αλλά και οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση.

Συνολικά, στο Euro 2024 θα αγωνιστούν 24 Εθνικές Ομάδες. Εκτός των 2 από κάθε όμιλο και τη διοργανώτρια Γερμανία, στο τουρνουά θα συμμετάσχουν, μέσω αγώνων μπαράζ, επιπλέον 3 Εθνικές Ομάδες από το UEFA Nations League. Στα μπαράζ κατά κανόνα θα παίξουν οι επικεφαλής των ομίλων του UEFA Nations League, εκτός αν έχουν πάρει την πρόκριση μέσω των European Qualifiers. Σε αυτή την περίπτωση, τη θέση τους καταλαμβάνουν άλλες ομάδες βάσει της συνολικής βαθμολογίας τού UEFA Nations League.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ελλάδα έχει τερματίσει 1η στον όμιλό της στο UEFA Nations League και έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης στο ΕURO 2024 μέσω μπαράζ.

Προκριματικά Euro 2024: Οι Όμιλοι

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχουν δημιουργηθεί συνολικά 10 όμιλοι, με την Ελλάδα να έχει πολύ δύσκολο έργο. Μπορεί ο προσεχής αντίπαλος, το Γιβραλτάρ, να μη φοβίζει, όμως η «επίσημη αγαπημένη» θα βρει στο δρόμο της ομάδες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Ας δούμε αναλυτικά όλους τους ομίλους.

Α' Όμιλος

Ισπανία

Σκωτία

Νορβηγία

Γεωργία

Κύπρος

 

Β' Όμιλος

Ολλανδία

Γαλλία

Ιρλανδία

Ελλάδα

Γιβραλτάρ

 

Γ' Όμιλος

Ιταλία

Αγγλία

Ουκρανία

Βόρεια Μακεδονία

Μάλτα

 

Δ' Όμιλος

Κροατία

Ουαλία

Αρμενία

Τουρκία

Λετονία

 

Ε' Όμιλος

Πολωνία

Τσεχία

Αλβανία

Νησιά Φερόε

Μολδαβία

 

Στ' Όμιλος

Βέλγιο

Αυστρία

Σουηδία

Αζερμπαϊτζάν

Εστονία

 

Ζ' Όμιλος

Ουγγαρία

Σερβία

Μαυροβούνιο

Βουλγαρία

Λιθουανία

 

Η' Όμιλος

Δανία

Φινλανδία

Σλοβενία

Καζακστάν

Βόρεια Ιρλανδία

Σαν Μαρίνο

 

Θ' Όμιλος

Ελβετία

Ισραήλ

Ρουμανία

Κόσοβο

Λευκορωσία

Ανδόρα

 

Ι' Όμιλος

Πορτογαλία

Βοσνία Ερζεγοβίνη

Ισλανδία

Λουξεμβούργο

Σλοβακία

Λιχτενστάιν

Οι ημερομηνίες των αγώνων

Οι ημερομηνίες των αγώνων των προκριματικών (Μάρτιος 2023- Μάρτιος 2024):

  • 1η αγ. 23-25 Μαρτίου 2023
  • 2η αγ. 26-28 Μαρτίου 2023
  • 3η αγ. 16-17 Ιουνίου 2023
  • 4η αγ. 19-20 Ιουνίου 2023
  • 5η αγ. 7-9 Σεπτεμβρίου 2023
  • 6η αγ. 10-12 Σεπτεμβρίου 2023
  • 7η αγ. 12-14 Οκτωβρίου 2023
  • 8η αγ. 15-17 Οκτωβρίου 2023
  • 9η αγ. 16-18 Νοεμβρίου 2023
  • 10η αγ. 19-21 Νοεμβρίου 2023
  • Play-offs Ημιτελικά 21 Μαρτίου
  • Play-offs Τελικοί 26 Μαρτίου

Εθνική Ελλάδος: Το πρόγραμμα

Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η ημερομηνία διεξαγωγής των αναμετρήσεων της «επίσημης αγαπημένης» στα προκριματικά του Euro 2024. Η αρχή γίνεται αυτή την εβδομάδα με την αναμέτρηση κόντρα στο Γιβραλτάρ. Από το καλοκαίρι και έπειτα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα. Συγκεκριμένα, στα μέσα Ιουνίου, η «γαλανόλευκη» θα παίξει κόντρα σε Ιρλανδία και Γαλλία, ενώ με την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν, θα ταξιδέψει στην Ολλανδία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, (21:45): Γιβραλτάρ - Ελλάδα
  • Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, (21:45): Ελλάδα - Ιρλανδία
  • Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023, (21:45): Γαλλία - Ελλάδα
  • Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023, (21:45): Ολλανδία - Ελλάδα
  • Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, (21:45): Ελλάδα - Γιβραλτάρ
  • Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, (21:45): Ιρλανδία - Ελλάδα
  • Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, (21:45): Ελλάδα - Ολλανδία
  • Τρίτη 21 Νοεμβρίου, (21:45): Ελλάδα – Γαλλία

Εύκολο και must win παιχνίδι

Όπως είδαμε, λοιπόν, η Εθνική κάνει ντεμπούτο στα φετινά προκριματικά του Euro 2024 κόντρα στο Γιβραλτάρ εκτός έδρας. Μάλιστα, η «επίσημη αγαπημένη» έχει παίξει στο παρελθόν με το μικροσκοπικό κράτος και το είχε φιλοδωρήσει με 4 γκολ σε κάθε παιχνίδι. Φυσικά, μιλάμε για δύο σύνολα με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, εξ ου και η χαμηλή απόδοση στο διπλό.

Προκριματικά Euro 2024: Με Κωνσταντέλια και επιστροφή Φορτούνη

Ενδιαφέρον έχει και αποστολή της Εθνικής για τον πρώτο της αγώνα. Κι αν κάποιες παρουσίες είναι δεδομένες, υπήρξαν και εκπλήξεις, αλλά και επιστροφές. Ο λόγος για τον Κωσταντέλια και τον Φορτούνη. Ο πρώτος πραγματοποιεί εντυπωσιακές εμφανίσεις με τον ΠΑΟΚ φέτος και παρά το νεαρό της ηλικίας του, δείχνει ότι είναι ένα ατόφιο ταλέντο και αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο δεύτερος έλειπε από την Εθνική για μεγάλο διάστημα, η επιστροφή του, όμως, στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού, τον επανάφεραν και στην «γαλανόλευκη».

Στην αποστολή για τα παιχνίδια που έρχονται με το Γιβραλτάρ εκτός έδρας στην πρεμιέρα για τα προκριματικά του Euro 2024 (24/3) και το φιλικό με τη Λιθουανία στην OPAP Arean (27/3) συμπεριλήφθηκαν 27 ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι οι:

Γιώργος Αθανασιάδης, Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Τζορτζ Μπάλντοκ, Δημήτρης Γιαννούλης, Λάζαρος Ρότα, Κώστας Τσιμίκας, Παντελής Χατζηδιάκος, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, Παναγιώτης Ρέτσος, Γιώργος Τζαβέλλας, Τάσος Μπακασέτας, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Δημήτρης Κουρμπέλης, Πέτρος Μάνταλος, Γιάννης Παπανικολάου, Μανώλης Σιώπης, Τάσος Χατζηγιοβάνης, Κώστας Φορτούνης, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Δημήτρης Λημνιός, Γιώργος Μασούρας, Δημήτρης Πέλκας, Γιώργος Γιακουμάκης, Φώτης Ιωαννίδης, Βαγγέλης Παυλίδης.

Λογικό αουτσάιντερ

Ας δούμε, όμως, με αφορμή την έναρξη των προκριματικών και τι πιθανότητες πρόκρισης δίνουν στις ομάδες του Β' Ομίλου οι στοιχηματικές εταιρίες (κάνοντας κλικ μπορείτε να διαβάσετε για όλες τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες στην Ελλάδα). Όσον αφορά την Ελλάδα, η ομάδα του Γας Πογιέτ είναι ευλόγως αουτσάιντερ για την πρόκριση στην τελική φάση. Συγκεκριμένα, η Stoiximan.gr προσφέρει την επιλογή πρόκρισης στο Euro 2024 σε απόδοση 5.00.

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Ολλανδία δεν ξεπερνούν ούτε το 1.20 για να περάσουν στην επόμενη φάση. Δείγμα της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και των δύο «ισχυρών» του Β’ Ομίλου. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι 4ο φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση, με την Ιρλανδία να έχει καλύτερη απόδοση (4.50).

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τον πίνακα με τις αποδόσεις πρόκρισης:

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα