Ο έφηβος Αυστραλός Γκάουτ Γκάουτ έσπασε το εθνικό ρεκόρ που σημείωσε ο Πίτερ Νόρμαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968. Ο νεαρός κατάφερε να τρέξει τα 200 μέτρα σε 20,04 δευτερόλεπτα στο αυστραλιανό σχολικό πρωτάθλημα του Μπρίσμπεϊν.
Ο 16χρονος, ο οποίος συγκρίνεται με τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ, Γιουσέιν Μπολτ, αφού κέρδισε το ασημένιο στα 200 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 20, τον περασμένο Αύγουστο, πέρασε τους αντιπάλους τους στα τελευταία 30 μέτρα στον αγώνα στο Queensland Sport and Athletics Center (QSAC).
Αρχικά χρονομετρήθηκε στο 20.07, αλλά αργότερα αναθεωρήθηκε για να φτάσει κάτω από το 20.06, χρόνο που είχε σημειώσει ο Νόρμαν όταν κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο πίσω από τον Τόμι Σμιθ στο Μεξικό πριν από 56 χρόνια. Ο Σμιθ και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης Τζον Κάρλος αργότερα έκαναν περίφημα τους χαιρετισμούς της «Black Power» στο βάθρο.
Τι είπε ο 16χρονος που έσπασε το Ολυμπιακό ρεκόρ
Στη διάρκεια της ίδιας διοργάνωσης, ο Γκάουτ σημείωσε και χρόνο 10,04 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα με ευνοϊκό άνεμο +3,4, που είναι ο τέταρτος καλύτερος χρόνος που έχει καταγραφεί από Αυστραλό αθλητή σε όλες τις συνθήκες.
«Είναι αρκετά τρελό», είπε ο Γκάουτ. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το επεξεργαστώ, αλλά υποθέτω ότι απόψε όταν θα πάω για ύπνο, θα το σκεφτώ. Αυτοί είναι ενήλικες. Και εγώ, είμαι απλώς ένα παιδί Κυνηγούσα αυτόν το ρεκόρ, αλλά δεν πίστευα ότι θα ερχόταν φέτος. Σκέφτηκα ότι θα έρθει ίσως του χρόνου, τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.
Από το Νότιο Σουδάν στους Ολυμπιακούς του 2023
Γιος μεταναστών από τον πόλεμο στο Νότιο Σουδάν, ο Γκάουτ ζει στην πόλη Ίπσουιτς του Κουίνσλαντ ακριβώς κάτω από το Μπρίσμπεϊν, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2032, όταν θα είναι 24 ετών.
Ο Γκάουτ, που σε λίγες μέρες αναμένεται να κλείσει τα 17, έχει στόχο να σπάσει το φράγμα των 10 δευτερολέπτων στα 100μ. και το όριο των 20 δευτερολέπτων στα 200μ.
«Πάντα έκανα αυτό που έλεγα ότι θα κάνω. Οπότε, αν είπα κάτι, είναι στο μυαλό μου και το επιδιώκω μέχρι να το πάρω», τόνισε.
GOUT THE GREAT ????
— Athletics Australia (@AthsAust) December 6, 2024
16-year-old Gout Gout backs up an incredible 10.04 (+3.4) in the heats with a national record in the U18 Men’s 100m Final, blitzing to 10.17 (+0.9). He surpasses the previous mark of 10.27 set by Sebastian Sultana in 2022.
???? Casey Sims#NextIsNow… pic.twitter.com/SJKAcmn3Rk
Πηγή: topontiki.gr