Ότι και να πει την ερχόμενη Κυριακή στο Σταν Ντε Φράνς, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ στην τελετή λήξης («Αξέχαστοι και μοναδικοί αγώνες» κλπ κλπ) ο κύβος ερρίφθη.
Η επιμονή των Γάλλων στο να επιβάλλουν πάση θυσία το κολύμπι στο Σηκουάνα και το να κόψουν όσο περισσότερο μπορούν τις παροχές στο Ολυμπιακό Χωριό αποτελούν τη μαύρη τρύπα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Οι διοργανωτές και η ΔΟΕ σφυρίζουν… αδιάφορα
Λες και τηρούν την παράδοση οι Γάλλοι, καθώς το 1900 συμπεριέλαβαν τους αγώνες ως μέρος της διεθνούς έκθεσης και κράτησαν για μήνες κινδυνεύοντας να τιναχθεί στον αέρα το ολυμπιακό κίνημα πριν καν καλά καλά καθιερωθούν οι αγώνες. Ενώ και το 1924 είχαν τρομερά οργανωτικά προβλήματα.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αποσύρει την ομάδα της από το τρίαθλο μεικτής σκυταλοδρομίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αφού αρρώστησε ένας από τους αθλητές του που κολύμπησε στον ποταμό Σηκουάνα.
«Η Κλερ Μισέλ, η οποία αγωνίστηκε στο τρίαθλο γυναικών την Τετάρτη, δυστυχώς είναι άρρωστη και θα πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Βελγική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Καθημερινές δοκιμές ποιότητας νερού στο Σηκουάνα μετρούν τα επίπεδα των βακτηρίων των κοπράνων, συμπεριλαμβανομένου του E. Coli. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια του νερού του World Triathlon και μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2006 αποδίδουν ποιοτικές τιμές σε μια σειρά επιπέδων E. coli.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του World Triathlon, τα επίπεδα E. coli έως και 1.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά 100 χιλιοστόλιτρα μπορούν να θεωρηθούν «καλά» και μπορούν να επιτρέψουν στους αγώνες να προχωρήσουν και έτσι δόθηκε το πράσινο φως και για το ατομικό. Όμως εδώ έχουμε απτά παραδείγματα αθλητών και αθλητριών που αρρώστησαν ή έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις.
Η Βελγίδα αθλήτρια Τζόλιν Βερμάλεν είχε πει: «Είδαμε πράγματα που δεν…περιγράφονται σχετικά με τις συνθήκες του νερού. Ανησυχώ γιατί ήπια αρκετό, οπότε θα ξέρουμε αύριο αν θα είμαι άρρωστη ή όχι. Φυσικά το νερό δεν έχει γεύση…κόκα κόλας ή σπράιτ».
Οι Γάλλοι δεν είχαν plan B γιατί δεν ήθελαν να έχουν επιθυμώντας πάση θυσία να προβάλλουν το Σηκουάνα, αλλά έτσι και αλλιώς αυτό το έκαναν και με τη…βαρκάδα των αθλητών άρα δεν χρειαζόταν να μπει σε κίνδυνο και η υγεία όσων θα κολυμπούσαν.
«Αυτό είναι ασέβεια για τα χρόνια της προετοιμασίας και για όλους τους θαυμαστές σας που επρόκειτο να παρακολουθήσουν ζωντανά τον αγώνα», έγραψε ο Βέλγος κολυμβητής Μάρτεν Βαν Ρίλ στα social media, ενώ η Αμερικανίδα Τέιλορ Σπίβι ανακοίνωσε ότι πήρε προληπτικά προβιοτικά, αλλά πάλι μετά τη συμμετοχή της είχε στομαχικές διαταραχές.
Ο επίσης Αμερικανός Σέθ Ράιντερ έκανε μια άλλη…προσέγγιση σταματώντας να πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας λίγες μέρες για να αναπτύξει αντισώματα όπως είπε !
«Απλώς προσπαθώ να αυξήσω το όριο για το E. coli εκθέτοντας τον εαυτό μου σε μικρές ποσότητες στην καθημερινή μου ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ολλανδή κολυμβήτρια Σάνον Βαν Ρόβενταλ ανέβασε μια φωτογραφία με τον κινηματογραφικό Γκόλουμ, έναν αποκρουστικό χαρακτήρα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών να δίνει συνέντευξη σε δημοσιογράφους ενώ στέκεται στο νερό και έγραψε: «Εννέα μέρες μέχρι να βγούμε από το νερό έτσι» !
Η φωτογραφία του Καναδού Τάιλερ Μίσλαβτσουκ να κάνει εμετό στη γραμμή του τερματισμού είχε κάνει το γύρο του κόσμου και όπως είπε ο ίδιος – τονίζοντας πάντως ότι δεν το μετανιώνει – κάτι ανάλογο του συνέβη δέκα φορές την ημέρα του αγώνα.
Ενώ η Εκατερίνα Σαμπάλινα από το Καζακστάν δεν μπόρεσε να τερματίσει και αρρώστησε μετά τον αγώνα.
Τι συμβαίνει στο Ολυμπιακό Χωριό
Την ίδια ώρα στο Ολυμπιακό Χωριό οι κόκκινες κάρτες από τους ελέγχους της ΔΟΕ στο εστιατόριο των αθλητών πέφτουν βροχή μετά από καταγγελίες και την άλλη μέρα κάνουν πάλι τα ίδια !
Ο Ιταλός χρυσός Ολυμπιονίκης Τόμας Τσεκόν εθεάθη να κοιμάται στο πάρκο του Ολυμπιακού Χωριού γιατί ήταν πιο άνετα από το κρεβάτι του προφανώς
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Στο Χωριό δεν υπάρχει κλιματισμός, κάνει ζέστη, το φαγητό είναι κακό. Πολλοί αθλητές μετακομίζουν εξαιτίας όλων αυτών… Δεν είναι δικαιολογία, είναι η αληθινή κατάσταση, που πιθανώς δεν γνωρίζουν όλοι. Δίνω έμφαση στο ό,τι αυτό δεν είναι μια δικαιολογία ή ένα άλλοθι, όλοι βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις και ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Είναι κάτι που πιθανώς πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν και θεωρώ σωστό να πω την ιστορία… Τα παράτησα στον ημιτελικό, λίγο κουρασμένος, είναι δύσκολο να κοιμηθεί κανείς τη νύχτα και το απόγευμα με τον θόρυβο και τη ζέστη.
Ναι, και για μένα κάνει ζέστη, στο Χωριό δεν υπάρχει καθόλου air condition, δεν τρώμε καλά και υπάρχει πρόβλημα με το φαγητό. Πολλοί αθλητές μετακομίζουν για αυτούς τους λόγους» είχε δηλώσει πρόσφατα.
Οι διοργανωτές και η ΔΟΕ, σφυρίζουν…αδιάφορα και απλά περιμένουν να τελειώσουν οι «Αξέχαστοι Αγώνες».
Η λέξη ντροπή είναι πλέον λίγη για να αποτυπώσει αυτή την στάση των Γάλλων που δεν ιδρώνει το αυτί της.
Πηγή: in.gr