Politico: Προσφορά από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα για εξαγορά του Μουντιάλ του 2030 - Τι απαντά ο Αυγενάκης

Politico: Προσφορά από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα για εξαγορά του Μουντιάλ του 2030 - Τι απαντά ο Αυγενάκης

Δημοσίευμα της Politico υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέων σταδίων σε Ελλάδα και Αίγυπτο εφόσον συμφωνούσαν σε συνεργασία, ώστε να στηρίξουν την φιλοξενία και διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 και στην κατάθεση συνυποψηφιότητας για την ανάληψη της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί σε επτά χρόνια.

Σε αυτή την αποκάλυψη προχωρά το Politico με σημερινό του δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα υποστηρίζει πως η προσφορά αυτή – αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ – συζητήθηκε σε μια ιδιωτική συνομιλία μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το καλοκαίρι του 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την πρώτη επίσκεψη του σε ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, δεν είναι γνωστό εάν η προσφορά αυτή έγινε δεκτή. Ωστόσο, οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Η προσφορά του Ριάντ στην Ελλάδα, αναμένεται να πυροδοτήσει κριτική ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ουσιαστικά να χρησιμοποιήσει τον αστρονομικό της πλούτο για να εξαγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας έναν διηπειρωτικό συνασπισμό για την υποστήριξη των επιθυμιών της.

Αυγενάκης: Ανακριβές το δημοσίευμα του Politico

Ανακριβές χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, το δημοσίευμα του περιοδικού Politico για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, στο σημείο που εμπλέκει τη χώρα μας, ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχουν επαφές οι οποίες όμως είναι σε πρώιμο στάδιο.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε το δημοσίευμα «γεμάτο ανακρίβειες», επισημαίνοντας ότι οι επαφές με τις άλλες δύο χώρες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», έγραψε ο υφυπουργός στο twitter.

Όπως σημειώνει το Politico, η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 γίνεται μέσα από δημόσια ψηφοφορία ολόκληρου του Συνεδρίου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες – μέλη από όλο τον κόσμο. Εάν οι αφρικανικές χώρες υπερψηφίσουν λόγω της παρουσίας της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας και γύρω από την Αφρική συσπειρωθούν και τα ασιατικά έθνη, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένες ευρωπαϊκές ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.

Το Politico προσέγγισε και τις τρεις κυβερνήσεις για σχόλια. Η ελληνική και η σαουδαραβική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν και η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απάντησε στα αιτήματα του Politico. Η FIFA αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τις επαφές του με τη Σαουδική Αραβία

Για το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επαφές του με την Σαουδική Αραβία.

«Το σημερινό άρθρο του Politico γεννά σοβαρά ερωτήματα για τις προσωπικές επαφές του κ Μητσοτάκη με τον Διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κοινή διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Μετά το σκάνδαλο Qatargate είναι απορίας άξιο να μάθουμε αν όσα αναγράφονται στο ρεπορτάζ είναι αληθή.

Αν όντως ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε εν κρυπτώ να αποδεχθεί τους όρους της Σαουδικής Αραβίας για μια συνδιοργάνωση όπου τα τρία τέταρτα των αγώνων θα γίνουν στη Σαουδική Αραβία και το ένα τέταρτο θα μοιραστούν δυο χώρες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Να μάθουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα χαρίζει το ισχυρό brand name μιας χώρας ευρωπαϊκής που είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτήν την πρόταση με τη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει- και με την υπογραφή κοινής διακήρυξης- τη διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου από κοινού με χώρες των Βαλκανίων με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και την ανάδειξη της μεγάλης και διαχρονικής σημασίας της για τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Σήμερα ποια ακριβώς σκοπιμότητα ποιες αξίες και ποιο στόχο εξυπηρετεί η υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης παγκόσμιου κυπέλλου με τη Σαουδική Αραβία;»

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα